Koti Espanjassa – tukikohta Jämsässä
Saija Kotiaho-Ruusu ja Pekko Ruusu ovat uranuurtajia omalla alallaan; pääasiassa vaihtoehtomuotia myyvä Underground Store on nykyään menestyvä ketju, jota kehitetään yhä suurella palolla. Yrittäjien tarina alkaa Jämsästä, ja vie aina Espanjaan saakka.
Suomen kesä antaa parastaan ja aurinko hellii, vaikka syksy onkin jo nurkan takana. Helteinen keli ei häiritse Saija Kotiaho-Ruusua ja Pekko Ruusua, jotka viettävät leppoisaa vapaapäivää Jämsänkoskella Ravintola Vanhan Myllyn terassilla. Lämpö nimittäin on pariskunnalle erittäin tuttua, sillä koti on yli viisi vuotta sijainnut Espanjassa.
– Joo kyllä valo ja lämpö ovat olleet suuri syy siihen miksi alun perin muutimme pois Suomesta. Mutta on täällä mukava kesäisin käydä.
Eikä Mylly valikoitunut tapaamispaikaksi suinkaan sattumalta, sillä sitä voidaan kutsua yhdeksi Saijan ja Pekon monista vakiopaikoista. Vaikka elämä on pääosin Andalusiassa ei Suomi, eikä etenkään Jämsä, ole koskaan unohtunut. Saija on kotoisin Jämsänkoskelta ja Pekko Juokslahdelta. Kakkoskoti, lempinimeltään kesäpesä, sijaitsee nykyään Jämsän keskustassa.
– On tämä meidän tukikohta, on ollut aina. Tänne on mukava tulla rentoutumaan, nauttimaan rauhasta. Mutta myös kaikenlaisten asioiden hoitaminen on ihanan helppoa ja sujuvaa, suomalaisten järjestelmällisyys ja rationaalisuus on hienoa.
Vintagea ja rock’n’rollia
Saijan ja Pekon yhteinen tarina alkaa vuodesta 1999, ja yhdessä on ehditty kokea jo paljon. Kumpikin lähti lukion jälkeen Jämsästä muualle, ja asuttu onkin eri puolilla Suomea. Mutta vuonna 2006 löytyi omakotitalo Jämsänkoskelta, ja niin edessä oli paluu juurille. Samoihin aikoihin liittyy muitakin isoja peliliikkeitä.
– Perustimme yrityksen, Underground Storen. Lävistyksiin, vaihtoehtomuotiin ja vähän erikoisempaan sisustustavaraan erikoistunut liike, nykyään viiden kaupan ketju. Tietynlainen vintage- ja rock’n’roll -meininki on aina tuntunut omalta, ja tätä on alusta asti tehty suurella palolla.
Työnteko yhdessä puolison kanssa on toiminut alusta saakka erinomaisesti.
– Meillä on omat painopisteemme, Pekko vastaa markkinoinnista ja minä johtamisesta ja työhyvinvoinnista. Olemme aina jakaneet samanlaiset arvot ja asenteet siitä miten toimia ja kehittää firmaa eteenpäin, Saija juttelee.
UG Store sai alkunsa pikkuruisesta myymälästä Jyväskylässä. Vaikka usko ja luotto omaan tekemiseen oli vankka, tuntui ajatus nykyisen kaltaisesta ketjusta kaukaiselta. Tosin heti avajaispäivänä jonot jatkuivat ulos asti.
– Eihän siinä mitään järkeä ollut, mutta villejä ideoita riitti. Töitä tehtiin ihan valtavasti, meillä on aina ollut se periaate, että kun jotain tehdään, niin sitten tehdään ja kunnolla, Pekko kiteyttää.
Rohkeasti omalla polulla
Yritys alkoi nopeasti kasvaa, ja nykyään se tiedetään jo varsin laajasti. Se elättää yli 20 työntekijää, ja on Suomen suurin lävistysketju. Persoonallinen tyyli, mainonta ja viestintä tunnetaan hyvin, ja jotain kertoo jo sekin, että erästä lävistysvideota on katsottu netissä yli 500 000 kertaa.
– Tietenkään kaikki eivät tykkää meidän, tai Underground Storen edustamasta tyylistä, ja paheksuntaan ollaan jo totuttu. Olemme aina kulkeneet omaa polkuamme. Toisaalta on hienoa, että nykypäivänä hyväksytään erilaisuus helpommin kuin ennen.
Maailmaan on aina suhtauduttu avoimin mielin, ja niinpä vuonna 2013 aviopari päätyi vuodeksi opiskelemaan ja työskentelemään Bangkokiin.
– Undergroundin kohdalla on painotettava, että meillä on alusta saakka ollut upea porukka tekemässä töitä, se on mahdollistanut monta asiaa. Oikeat ihmiset oikeassa paikassa ovat tärkeintä. Kauppiaiden ja työntekijöiden vaihtuvuus on pientä, yksi kauppias on aloittanut meillä harjoittelijana, yksi taas löydettiin mallikilpailun kautta.
Vuonna 2014 alkunsa sai Underground Model -mallikilpailu, jonka tunnuslause Dare to be different kertoo paljon; uskalla olla erilainen, juuri sellainen kuin olet. Kantavana ajatuksena on, että olemme kaikki yksilöitä, ja oma persoona ja tyyli saa näkyä.
Viitisen vuotta sitten Saija ja Pekko päättivät asettua Espanjaan, jossa Saija oli aiemmin tehnyt sosionomiopintojen harjoittelujakson. Erityisesti maan sijainti, ilmasto ja ihmiset viehättivät.
UG Storen liikkeet sekä verkkokauppa myytiin, mutta liiketoiminta on yhä heidän omistuksessaan. Viisi kauppiasta ympäri Suomen hoitavat UG Store -myymälöitään ja verkkokauppaa itsenäisesti, ketjun konseptin mukaisesti.
– Arkitasolla emme puutu toimintaan, mutta kehittäminen ja johtaminen ovat toki meidän käsissämme. Esimerkiksi Pekko miettii markkinointialan ihmisenä sitä puolta, ja taitaa vastata suuresta osasta meidän meemeistä, Saija paljastaa.
UG Store on päässyt tänä vuonna mukaan Kasvu Open -kilpailun franchising-ketjujen sarjaan. Syyskuussa on sparraustapahtuma Helsingissä, jonka jälkeen Saija ja Pekko aikovatkin suunnata lentokentälle ja kohti Mijasin kaupungissa odottavaa kotia.
Jämsässä on hyvää kehitystä
Jämsä on paitsi tukikohta, se on myös monen yhteistyökumppanin kotipaikka. Paikallisia palveluita käytetään aina kun mahdollista. Seudun asioita myös seurataan aktiivisesti.
– Kirjanpito on Jämsässä, painotuotteet tehdään Pasicopyssa, teippaukset tekee Jokilaakson Merkintä. Monet laitteet on ostettu Veikon Koneesta, kirjat Jämsän Suomalaisesta kirjakaupasta, ja kun olemme täällä käymme usein niin Vanhassa Myllyssä, Hilpeässä Hirvessä kuin Akuliinassakin. Viimeksi kirjakaupassa kyseltiin miten Pekko ei ole jo käynyt, ja minä taas hommasin uuden kirjastokortin tänne, Saija nauraa.
Pekko paljastaa ostaneensa jokin aika sitten Veikon Koneesta Profelin studiokaiuttimet, jotka ovat jämsäläistä työtä nekin.
– Onhan se hienoa näyttää kaikille, että hei nämä on tehty Jämsässä.
Kehuja saa jämsäläisen palvelun vaivattomuus ja sujuvuus, ja erityistä kiitosta saa kesällä kohdatut monet nuoret asiakaspalvelijat. Saija ja Pekko pohtivat, että Jämsä on mennyt monessa suhteessa eteenpäin, ja paljon hyvää kehitystä on ilmassa. Jämsä Tehdas on tästä yksi esimerkki, jonka palveluja Saija alkoi käyttää viime kesänä.
– Tosi upea paikka, kestää helposti vertailun muihin vastaaviin etätyötiloihin. Yhteisöllisyys ja tilat toimivat erinomaisesti. Niin ja yhteisömanageri Petteri Koskinen on ihan huikea tyyppi, olemme saaneet häneltä useita hyviä ideoita.
Saija on tänä kesänä tehnyt Tehtaalla pääasiassa opintoja, sillä meneillään on tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto ja Life Coach -opinnot. Kumpikin suunnittelee vielä uutta korkeakoulututkintoa, joten opiskelu kiinnostaa yhä, vaikka paljon on jo suoritettukin.
Pekko on muun muassa konetekniikan insinööri ja datanomi, sekä käynyt hakukoneoptimoinnin ja digitaalisen markkinoinnin opintoja ammattikorkeakoulussa. Saija puolestaan on tradenomi ja sosionomi, sekä tehtynä on yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto ja uraohjauksen erikoistumisopinnot, lisäksi nainen on Certified Business Coach.
– Opiskelu on mielenkiintoista, ei itsensä kehittämiseen kyllästy koskaan, Saija hymyilee.
Kuten arvata saattaa, ideat eivät tältä parilta suinkaan ole loppumassa. Itse asiassa heidän oman tuotemerkin vaatteet ovat tällä hetkellä koekäytössä, ja korujakin on luvassa. Voi siis olla, että pian voimme pukeutua jämsäläislähtöisten suunnittelijoiden vaatteisiin.
Teksti ja kuvat: Johanna Suominen
Artikkelin on tuottanut Jämsä Tehdas -etätyötila hanke, jonka toimintaa rahoittaa Keski-Suomen liitto.