Puhelinasiakaspalvelusta ratkaisumyyjäksi – ”Tykkään jutella ihmisten kanssa”
Kielitaito ja monenlaiset käänteet ovat kuljettaneet Patrik Strahlia Suomessa sekä maailmalla. Miehen juuret leviävät laajalle, aina saksalaiseen aatelissukuun saakka.
Pohjalaisuus ja saksalaisuus ovat yhdistelmä, mikä herättää heti mielenkiinnon. Ja kun tähän vielä yhdistää aatelistaustan, on kattaus melkoisen ainutlaatuinen. Kyse on eräästä Tehtaan vakiokäyttäjästä, Patrik Strahlista. Tai itse asiassa voidaan käyttää myös nimeä Patrik Strahl Von Schulten, sillä se nimi on miehen toisessa passissa.
Seinäjoella vuonna 1982 syntynyt Patrik työskentelee tällä hetkellä teknisenä myyjänä Silmu Softwarella, joka tarjoaa ohjelmistotuotantoa sekä digikonsultointia. Taustalta löytyy monenlaista työtä ja työpaikkaa.
– Aloitin Seinäjoella puhelinasiakaspalvelun parissa. Siellä luultiin nimeni perusteella että osaan ruotsia, joten sain työn. Noh, sitten selvisi etten osaakaan. Annettiin kuukausi aikaa opetella kieli, ja koskapa motivaatio oli niin kova, opettelin. Oli mulla toki sellainen perus koulutaso takana, ja nopeasti se sitten siitä kehittyi.
Historiaa ja vientiä
Historia on kiinnostanut Patrikia aina, joten hän aloitti alan opinnot Jyväskylän yliopistossa.
– Ajattelin historiantutkijan uraa. Etenkin Neuvosto-Venäjän aika kiinnosti, ja siitä kaavailin jo gradua. Mutta työelämä ja muut opinnot veivät mennessään, tosin on minulla yhä opinto-oikeus yliopistossa voimassa. Lopulta valmistuin ammattikorkeakoulusta tietojenkäsittelyn tradenomiksi.
2006-2015 Patrik työskenteli Jyväskylän Gigantissa, edeten puhelinasiakaspalvelusta osastopäälliköksi. Sieltä tehtiin hyppy Muurameen ja Harvialle, tuotepäälliköksi ja vientimyyjäksi.
– Vientiin päädyin saksankielentaitoni johdosta. Loppujen lopuksi työni ei edes liittynyt saksankielisiin alueisiin, vaan hoidin muun muassa Norjan, Iso-Britannian, Espanjan, Kaukoidän ja Lähi-idän alueita. Matkustusta oli paljon, käytännössä kaksi viikkoa Suomessa ja kaksi viikkoa ulkomailla.
Iltasatua Japanista käsin
Lapsiperhe-elämän yhdistäminen jatkuvaan matkustamiseen ei kuitenkaan ollut paras mahdollinen vaihtoehto. Joskus Patrik luki puhelimessa pojalleen iltasatua Japanista. Puoliso odotti toista lasta, ja ajatus muusta työstä alkoi houkuttaa enemmän ja enemmän. Sitten ratkaisu tuli yllättäen. Korona lopetti viennin kuin seinään.
Seuraava käänne toi Patrikin Jämsään, ja Veikon Koneen myymäläpäälliköksi. Koti oli Säynätsalossa, eikä työmatkakaan ollut mikään mahdoton, mutta pikku hiljaa syntyi ajatus muutosta.
– Reilu vuosi sitten ostimme talon Jämsänkoskelta. Mietimme asiaa myös lasten kannalta, esimerkiksi koulut ovat lähellä. Ja vaimo sai täältä töitä, joten päätös oli helppo. Ja kyllä tämä Jämsä tuntui heti kotoisalta.
Jämsä tuntui heti kotoisalta.
Jämsä Tehdas on työnteon paikka
Veikon Koneessa vierähti pari vuotta, jonka jälkeen uudet tuulet kutsuivat. Ensin kerättiin autokauppiaana kokemusta ja monenlaista oppia, kunnes tie vei Silmu Softwarelle.
– Pidän työstäni, se on pääasiassa myyntiä ja ihmisten kanssa rupattelua. Tykkään jutella ihmisten kanssa. Olen myös mukana käynnistämässä vientiä, ja olemmekin suuntaamassa ensimmäisenä Saksan markkinoille.
Uuden työn myötä löytyi Jämsä Tehdas.
– Teen käytännössä etätyötä. Kerran sitten lapset olivat kipeinä kotona, ja aloin etsiä jotain muuta paikkaa työskennellä. Päädyin tänne, ja homma on toiminut erinomaisesti.
Niin ja entäs sitten ne juuret? Patrikin isä on saksalainen, joka kohtasi seinäjokelaisen sairaanhoitajan, ja rakastui. Perhe asettui pysyvästi Suomeen. Arkkitehti-isä polveutuu aatelissuvusta, joten voidaan siis sanoa, että Patrikilla on aatelistausta. Sukua asuu Saksassa, joten siteet sinne ovat yhä olemassa.
– Mutta kyllä mä identifioin itseni eniten pohjalaiseksi. Sieltä lakeuksilta olen lähtöisin.
Artikkelin on tuottanut Ketterien kokeilujen yhteisöalusta -hanke, jonka toimintaa rahoittaa Keski-Suomen liitto.