Teknologiafilosofi Marko Pitkänen

Marko Pitkänen on innokas keskustelija. Hän kokee ajattelun ja erityisesti ajattelun liikkeen tärkeänä osana muutosta ja kehittymistä.

Marko Pitkänen
teknologiafilosofi
Vincit Oyj

 

Marko Pitkänen on 70-luvun alkupuolella Karjalasta tähän maailmaan ponnistanut teknologiafilosofi. Marko kuvaa olevansa eniten suunnistaja. Sininen ja vihreä väri määrittävät parhaiten hänen luonteenpiirteitänsä, jos asiaa pohditaan Idiootit ympärilläni -kirjan pohjalta.

Jämsään Marko on tullut vaimon perässä ja Jämsässä hän on viettänyt jo yli 20 vuotta. Perheeseen kuuluu vaimon lisäksi kaksi jo kotoa poismuuttanutta tytärtä, jotka on Markon tavoin harhautettu kestävyysurheilun pariin.

Markon koodaushommat alkoivat 13-vuotiaana. Työvälineenä oli silloin Commodore 64 ja ohjelmointikielenä Basic. Yliopisto-opinnoissa pääaineena oli matematiikka. Markon työuralle mahtuu useampia työnantajia ja vuodesta 2000 lähtien hän on työskennellyt pääsääntöisesti etänä. Ohjelmistokehittäminen on tavalla tai toisella liittynyt näihin töihin. Nykyisin Marko työskentelee teknologiafilosofina Vincit Oyj:ssä.

Yksi merkityksellinen vaihe Markon uralla on ollut työskentelyjakso Solteqin pääarkkitehtinä. Tarinan tuossa vaiheessa esille nousee vahvasti hyvien mentoreiden vaikutus. Solteqilla työskennellessään Markolla oli tällainen mentori, Harri Lainio.

– Työssä alettiin antamaan enemmän aikaa ajattelulle, muun muassa millaista on ohjelmistokehittäminen, asiantuntijaintuitio, tekoälyn etiikka tai ihmisten keksimien rakenteiden etiikka. Lisäksi keskustelut mm. filosofi Esa Saarisen ja Maija-Riitta Ollilan kanssa ovat tuuppineet ajattelua liikkeelle.

– Mua kiinnostaa, miten organisaatioiden ajattelu ja järjestäytyminen vaikuttaa rakenteiden syntymiseen, ja mitä teknologioita on käytössä. Sekä toisinpäin, että miten teknologia on vaikuttanut rakenteisiin. On myös kiinnostavaa oppia ymmärtämään, miksi ihmiset kokevat järjestelmät monimutkaisiksi.

Marko Pitkänen flappitaululla

Marko on innokas keskustelija ja sanoo heittäytyvänsä mielellään mukaan keskusteluihin. Hän kokee ajattelun ja erityisesti ajattelun liikkeen tärkeänä osana muutosta ja kehittymistä.

– Uteliaisuus on minulla myös syy Jämsä Tehdas -etätyötilan käyttämiseen. Inspiroidun ideoista ja dialogista, ja Tehtaalla siihen on oiva ympäristö.

 

Markon kirjavinkki:

Hyvän historia: Ihmiskunta uudessa valossa
Rutger Bregman

“Asiat ei aina oo niin synkkiä kuin meille halutaan kertoa.”

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lisää tarinoita Tehtaan arjesta