Visa Törmälä on yrityspalvelupäällikkönä Jämsän kaupungilla
Vuoden 2022 syksystä lähtien Visa Törmälä on toiminut Jämsän kaupungilla yrityspalvelupäällikkönä. Visan vastuualueena on uusien yritysten perustamisneuvonta, mutta Visalta toki saat laajasti sparrausta yritystoiminnan kehittämiseen ja erilaisiin rahoituksiin ja hankkeistamisiin liittyen. Visan matkalla on ollut mielenkiintoisia vaiheita. Kuinka on päädytty siihen, missä tänä päivänä ollaan?
Tehtaan päiväkahvilla Törmälän Visalla oli mukanaan saksofoni, jonka hän on ostanut lukioikäisenä. Hän aloitti soittimen kunnostamisen, mutta se jäi kesken. Soitin kulki hänen mukanaan puoliksi koottuna 40 vuotta, ennen kuin tuli sopiva hetki sen valmiiksi tekemisen. Musiikki, sen soittaminen ja siitä nauttiminen, on ollut tärkeä osa Visan polkua. Nyt tuo lukioikäisenä ostettu soitin on kunnossa ja kuuluu Visan laajaan soitinkokoelmaan.
Jämsästä maailmalle ja opettajakoulutukseen
Visa Törmälä on Jämsästä lähtöisin. Elettiin 80-lukua. Ympärillä ja mielessä on joukko perinteisiä ammatteja. Lukio oli päättymässä ja piti tehdä valintoja tulevaisuuden suhteen.
Mä oon ollut huono valitsemaan, mitä mä tekisin.
Visan kiinnostuksen kohteena oli taide ja kieli, mutta miten niistä saisi ammatin. Lisäksi Visaa kiinnosti psykologia ja kasvatus; ihminen sellaisena kuin hän eri vaiheissa on. Tekeminen ja toiminta ihmisten kanssa on aina innostanut. Tekniikan alan valintakokeissakin hän kävi, mutta ei omasta mielestään onneksi saanut sieltä opiskelupaikkaa. Lopulta Visa päätyi Turkuun ja opettajakoulutukseen.
Opinnot Turussa päättyi ja Visa alkoi katsomaan sijoittumispaikkaa.
Rupesin soittelemaan mahdollisia työpaikkoja Utsjoelta alaspäin ja Kuusamossa tärppäsi
Visan ensimmäinen työpaikka oli Kuusamossa. Retkeily on ollut aina osa hänen elämää ja Kuusamossa tähän oli hienot puitteet. Visa asui vuoden vain kahden kilometrin päässä legendaarisesta retkeilykohteesta, Oulangan kansallispuistosta.
Kuusamossa vietetyn ajan jälkeen Visa suuntasi Orivedelle. Tuo Orivedellä vietetty kaksi vuotta onkin ainut virassa vietetty, varsinaista opettajan koulutusta vastaavaa, työskentelyjakso. Tuo oli hyvä ja arvokas vaihe, mutta opetti samalla sen, että määrämuotoisuus työnteossa ei tuntunut Visasta hänelle sopivalta.
Verkko-opetus, oppimisympäristöt ja koulutusteknologia
Elettiin 90-luvun puoliväliä ja asuinpaikaksi valikoitu jälleen Jämsä. Internet alkoi tekemään voimakkaasti tuloaan. Sen rinnalla verkko-opetus ja oppimisympäristöt. Verkkojutut oli uutta. Ei ollut olemassa toimintamalleja ja sovellutuksia. Uutta piti luoda, yhdistää asioita, ihmisiä ja teknologiaa. Tuossa vaiheessa Visa hyppäsi Jyväskylän yliopiston palvelukseen ja sai mahdollisuuden vetää koulutusteknologiapuolta. Tehtäviin kuului myös lukuisten hankkeiden suunnittelu, toteutus ja hallinnointi.
Koulutusteknologian kehittäminen oli todella mielenkiintoista ja monitieteellistä työtä.
Yliopistoajan jälkeen Visa oli kiinnostunut kokemusperäisestä tiedosta ja kuinka olisi mahdollista tallentaa sellaista, jota ei voi muuttaa tekstiksi. Tästä syntyi liikeidea ja Visa oli mukana perustamassa yritystä aiheen ympärille. Muutama vuosi meni hiljaisen tiedon, digitaalisuuden ja yritysten henkilöstön kouluttamisen parissa. Asiakkaina oli mm. teollisuuden yrityksiä, valtion hallintoa ja pankkimaailmaa.
Kohti luovuutta vaativia tehtäviä
Maailma on jatkuvassa muutoksessa ja tuo uusia mahdollisuuksia. Erityisesti digitaalisuus ja sen soveltaminen erilaisissa tuotteissa ja palveluissa kiinnosti. Vuosien varrella toteutettavaksi valikoituivat useat tuote- ja palvelukehityshankkeet niin yrityksissä kuin julkisella sektorilla. Visa vei läpi eri puolella Suomea myös useita koulutushankkeita, jossa yritysten liiketoimintaa, käyttöön otettiin uusia digitaalisia ratkaisuja ja alettiin hyödyntämään sosiaalista mediaa. Parissa kymmenessä vuodessa Visalle oli kertynyt paljon kokemusta eri toimialojen kehittämisestä, hanketyöskentelystä ja rahoituksen hakemisesta. Jotenkin tuota kokemusta oli halu suunnata uudella tavalla.
Pystyttäiskö me tuotteistamaan rikkaruohot
Vuonna 2010 syntyi päätös hakeutua asumaan ja työskentelemään maaseudulle. Saarijärveltä löytyi lopulta vanha 40 vuotta sitten maanviljelykäytöstä poistunut kohde, jossa rikkaruohot kukoistivat ja tilaa oli paljon. Internetin avulla pystyi helposti jatkamaan hanketyöskentelyä ympäri Suomea, mutta luonnontuoteala uutena asiana herätti kovasti kiinnostusta.
Työn rinnalla kulki myös ajatus rikkaruohojen tuotteistamisesta. Voisiko rikkaruohojen ympärille kehittyä jotain ja syntyä uutta työn tekemistä. Raaka-ainetta kasvoi omasta takaa runsaasti. Pitkän työn tuloksena on syntynyt Nordic For You -tuoteperhe, joka on tänä päivänä jo laajempi luomutuotantoon perustuva kuivatun ruuan lähiruokakonsepti.
Nyt saksofoni pakattiin takaisin laukkuun, mutta ehkäpä Visan saksofonia kuullaan joskus Jämsä Tehtaallakin.
Artikkelin on tuottanut Ketterien kokeilujen yhteisöalusta -hanke, jonka toimintaa rahoittaa Keski-Suomen liitto.