Elonen Oy laajenee, mutta koti pysyy Jämsässä

Elonen Oy valittiin vuoden 2021 Jämsän yrittäjäksi.

Katso alta yritysvideo

Kun Raimo ja Marja-Liisa Elonen vuonna 1966 ostivat pienen leipomon Mäntästä, tuskin kukaan osasi kuvitellakaan millaisen menestystarinan alkusysäys se oli. Tarina on huikea; nuoren parin unelmasta alkanut yritys on nykyään 250 henkilöä työllistävä, Suomen kolmanneksi suurin leipomotoimija.

Mäntän kausi jäi lyhyeksi, kun perhe muutti Jämsään kokeilemaan miten sujuisi huoltoaseman pito. Siinä ohessa syntyi leipomo, Pikku-Kondis -nimellä tunnettu. Tuotteiden suosio yllätti, ja pian olikin jo aika laajentaa. Ja nyt voidaan sanoa, että Elonen Oy on kiistatta tunnetuimpia jämsäläisiä yrityksiä koko maassa. Sen koti on Jämsässä, mutta se toimii myös kahdeksalla muulla paikkakunnalla, yhteensä 20 eri toimipisteellä.

”Kyllä arkeenkin pieni herkuttelu kuuluu”, Jari myhäilee Elosen leipomomyymälän herkkuhyllyjen äärellä.

Vuodesta 2005 yritystä luotsannut Jari Elonen, 57, saapuu hymyillen leipomon myymälään mukanaan jotain aivan uutta. Taikinajuureen leivottu täysjyväkorppu on peräisin Töysän tehtaalta, mutta pussissa komeilee Elosen logo. Pöydällä on ensimmäiset pakkaukset tuotetta, sen matka kuluttajien suihin on juuri starttaamassa.

– Uutuuksia pitää tuoda koko ajan, kehitellä uusia tuotteita ja makuyhdistelmiä, Jari kommentoi. Tämä kyseinen korppu viittaa osaltaan taannoiseen yrityskauppaan, jossa Malviala Oy siirtyi Elosen omistukseen. Malvialan tuotemerkkejä ovat Malviala, Tasangon, Töysäläinen ja Cookieland. Joten Elonen jatkaa vahvaa valtakunnallista laajentumistaan.

Taikinakoneen takaa myyntipäälliköksi

Töitä on painettu hirmuisesti, ja sitkeyttä ja sisua on kysytty moneen otteeseen. Vaikka elo ei aina ole ollut ruusuista, on se ollut opettavaista ja antoisaa.

– Onhan tässä tosiaan paljon tapahtunut, omana aikanani Elonen on kasvanut viisinkertaiseksi. Mutta haluan korostaa, että en suinkaan ole tässä yksin, meitä on hyvä porukka, Jari kiittelee.

Ja mies todellakin tietää mistä puhuu, sillä yrityksen hän tuntee kuin omat taskunsa.

– Se taisi olla 1983 kun tulin ensimmäistä kertaa virallisesti palkkalistoille. Olen toiminut leipurina, taikinantekijänä, siivoojana, autokuskina, käynyt koko tehtäväketjun läpi. 1990-luvun alussa hyppäsin myyntipäälliköksi suoraan taikinakoneen takaa, sitä oltiin kyllä suunniteltu, mutta lopulta ratkaisu tuli eteen hieman äkkiä.

Uravalinta oli hyvin selvä, sillä työhön ja yritykseen oltiin kasvettu vanhempien rinnalla pienestä pitäen.

– Äiti yritti kannustaa, että keksi joku muu harrastus, mutta en sitten keksinyt, Jari nauraa. Eräs uravalinta tosin oli aika hilkulla, ja itse asiassa jos tietyt palaset olisivat loksahtaneet hieman toisin, Jari olisi saattanut päätyä vahvemmin moottoriurheilun pariin.

– Ralleissa olen ollut 35 vuotta mukana kartturina, aikoinaan Viitalan Petrin kanssa tuli SM-tasolla menestystäkin. Mukavaa touhua. Nykyään harrastusmielessä olen kartanlukijana silloin tällöin, ja tietenkin lajia tulee seurattua. Mutta en kyllä ole hetkeäkään katunut päätöstä jatkaa Elosen ohjissa.

Suurella intohimolla

Jarin sisukkuudesta ja työmoraalista kertoo hyvin se, kun Atrian pitsat tulivat osaksi tuotantoa 2003. Ensin mies oli pari viikkoa Nurmossa tehtaalla yötä päivää seuraamassa ja opettelemassa miten homma toimii, ja sen jälkeen sama tahti jatkui kuukauden päivät Jämsässä, kun tuotantoa täällä käynnisteltiin.

Elonen Oy on kasvanut huimasti viime vuosien aikana. Yrittäjä Jari Elonen tekee työtään suurella palolla.

Kun kysyn mistä energia kaikkeen löytyy, saan vastauksen heti:

– Kun rakastaa työtään, on kunnianhimoa ja intohimoa tekemiseen ja ympärillä on hyvä porukka, niin hienosti jaksaa! Lomiakin täytyy tietenkin joskus pitää.

Jari kertoo, että vaimo Tuire Elonen työskentelee yrityksessä myös, ja paiskii töitä vähintään yhtä paljon. Perheyrityksessä on nyt myös kolmas sukupolvi, sillä heidän poikansa on aloittanut työskentelyn Malviala Oy:ssa. Lisäksi Jarin siskon poika on töissä Elosella.

– Kolmas polvi on aidosti mukana, ja nuoret saavat myös vaikuttaa. Meillä on kolme lasta, ja jokainen on ilmaissut, että tämä ala ja yritys kyllä kiinnostavat. Olen asiasta erittäin iloinen.

Jari sai tänä vuonna Keskuskauppakamarin ansioristin, mikä itse asiassa on historiansa toinen ansioristi Keski-Suomeen. Se annettiin pitkäjänteisestä työstä Keski-Suomen hyväksi.

– Hyvältä tuntuu, tuli täysin yllätyksenä. Tunnustus kuuluu meidän koko joukkueelle, ei ainoastaan minulle. Yhdessä tässä ollaan menty eteenpäin.

Aurinkoa ja herkkuhetkiä

Jari on ideoija, joka vie innovatiivisella ja varmalla otteella firmaa eteenpäin. Tämä näkyy monessa, kuten siinä miten vastuullisuuskysymyksiin on tartuttu. Kesällä leipomoon ilmestyivät aurinkopaneelit, mikä tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa noin 20 prosenttia leipomon sähköstä on aurinkoenergiaa.

– Vastuullisuus on ollut meille tärkeää jo kauan, tämä näkyy muun muassa pakkausmateriaalien ja hävikin pienentämisen kohdalla, ja nyt halusimme tehdä vielä konkreettisemman teon. Samalla kannustamme muita samaan ratkaisuun.

Myös kotimaiset raaka-aineet ovat Elosella tärkeä juttu. Kun Jari alkaa luetella määriä, mittasuhteet avautuvat paremmin: jo pelkästään Elosen käyttämään vehnäjauhoon viljellään peltoa 1 800 hehtaaria, siihen muut jauhot vielä päälle ja kananmunia menee sellaiset 350 000 kiloa vuodessa. Atrian pitsoja tehdään 17-18 miljoonaa kappaletta vuodessa, ja niissä kaikissa on kotimaista ainakin jauho, juusto ja liha. Vastuullisuus, laatu ja kotimaisuus ovat Elosen perusarvoja.

Jari aloitti tiensä toimitusjohtajaksi leivontahommista, ja edelleen mies upottaa kätensä mielellään taikinaan.

– Joskus toimin kiireapulaisena, enää ei vain tahdo aikaa muilta töiltä riittää. Mutta kivaa hommaa se on. Tykkään leipoa ja laittaa ruokaa.

Jari tunnustautuu herkuttelijaksi, jonka mielestä arkeenkin kuuluu pieni pala hyvää. Etenkin Elosen uudet juustokakut, kuten mustikkatäytteinen Helmikakku, ovat tällä hetkellä miehen omia suosikkeja. Makeat tuotteet ovat Elosen ykkösjuttu, ja Jari arvelee että kappalemäärällisesti donitseja myydään eniten. Kakuista kinuski on pintansa pitävä klassikko.

Ruokatrendit ovat nykyään pirstaleisia, eikä voida nimetä yhtä vallitsevaa suuntausta. Vegaaniset tuotteet toki ovat viime aikoina olleet isossa nousussa. Monet uudet asiat eivät ole enää trendejä, vaan uutta normaalia.

– Valinnoilla mennään terveellisyyttä kohti, mutta samalla halutaan monenlaisia makuelämyksiä sekä nautintoja. On tärkeää vaalia terveyttä, mutta myös mielenterveyttä, Jari hymyilee.

Hyvä ruokkii hyvää

Jari lukeutuu paljasjalkaiseksi jämsäläiseksi, vaikka onkin syntynyt Helsingissä, sillä tänne hän on muuttanut jo ihan pienenä. Kotikaupunki saa kehuja muun muassa keskeisestä sijainnistaan, Himoksesta, luonnosta ja vesistöistä. Jari on innokas veneilijä, joka nauttii suuresti Päijänteestä.

– Kun vene lähtee laiturista ja köydet irtoavat, on tunne uskomattoman hieno: rentouttavaa ja vapauttavaa. Veneily on meidän koko perheen juttu.

Myös Jämsän hiihtoladut ja Himoksen golfkenttä keräävät kiitosta, ja ylipäätään Jämsän monipuoliset liikuntamahdollisuudet.

Jari puhuu mielellään positiivisen, avoimen ilmapiirin puolesta, ja kannustaa kaikkia jämsäläisiä puhaltamaan yhteen hiileen. Kaupungin brändiuudistuksessa on useita hyviä pointteja.

– Positiivinen ilmapiiri ruokkii hyvää. Toimin yrittäjänä yhteensä yhdeksässä eri kaupungissa ja näen paljon erilaisia toimintatapoja, kyllä se avoin asenne ja joustavat rakenteet ovat paras ratkaisu. Nyt tuntuu siltä, että Jämsässäkin kuljetaan myönteiseen, valoisampaan suuntaan. Se tuntuu hyvältä.

 

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös