Koskenpäällä on hyvä asua ja yrittää
Elämä on yllättänyt monellakin tapaa Maria Lampisen, joka asuu nyt Koskenpäällä ja on Mainoslahjaverkkokaupan yrittäjä.
Loppujen lopuksi siitä ei ole kovinkaan kauaa, kun Maria Lampinen eli aivan toisenlaista elämää. Hän kiersi myyjänä ympäri Suomea, ja nautti vilkkaasta ja liikkuvasta elintavastaan – ja oli vannoutunut ikisinkku. Eikä olisi mitenkään osannut kuvitellakaan missä on nyt, vuonna 2023: Koskenpäällä, onnellisessa parisuhteessa ja yrittäjänä.
– Joo, kyllä tässä melkoista myllerrystä on ollut. Se oli syksyllä 2016 kun kaikki muuttui. Kohtasin tuon Juhan ja se oli menoa saman tien!, Maria tunnustaa nauraen.
Keuruulta kotoisin oleva Maria oli töissä tukkurilla profiilivaatealalla, hän kierteli yritysten luona myymässä vaatteita. Vaatealaan oli syntynyt palo jo nuorena.
– Olin kahdeksasluokkalaisena tetissä Annulin vaatetehtaalla, ja olihan se aivan mahtavaa! Sain saman tien työpaikan. Olen yhä kiitollinen siitä, että Annuli luotti ja uskoi muhun, hän on nykyään erittäin hyvä ystäväni.
Puurosta polkupyöriin
Liikkuva myyntityö sopi ikisinkulle mainiosti, maanantaina lähdettiin ja torstaina palattiin. Monia asiakkaitaan Maria muistelee lämmöllä, ja itse asiassa tuolloin solmitut verkostot kantavat yhä. Lopulta rakkaus kuitenkin muutti tilanteen. Suhde syveni Muuramessa asuneen Miettisen Juhan kanssa nopeasti.
– Muutin Juhan luo 2017. Eikä se kiertäminen enää tuntunutkaan niin kivalta. Eräs asiakas Nokialla kertoi halustaan luopua mainoslahjaverkkokaupastaan, ja lupasin auttaa seuraajan etsimisessä. Muutamalle taisin asiasta puhua, kunnes ajatus alkoi houkutella: mitäpäs jos minä ostaisin kaupan?
Ja niinhän siinä kävi, että vuoden 2019 alussa Maria alkoi pyörittää 2000-luvun alussa perustettua firmaa nimeltään Mainoslahjaverkkokauppa.fi. Se tarjoaa mainos- ja liikelahjat suoraan verkkokaupasta.
– Minä olen sellainen ruutuvihkokauppias, tietyissä asioissa aika vanhanaikainen. Joten en missään nimessä koskaan ajatellut, että minä ostaisin verkkokaupan! Yrittäjähenkinen toki olin ollut aina, ja pohtinut yrittäjyyttä ennenkin. Mutta koskapa Juha on sellainen IT-velho, hän on ollut tässä vahva tuki. Ja muutenkin toki kannustanut ja auttanut.
Rakennusluvat ja muut palvelut olivat aivan loistavia, ja myös yrityspuolella vastaanotto oli erinomainen.
Päätös oli rohkea, pelottavakin. Itseensä ja tavoitteisiinsa oli kuitenkin uskottava, ja se kannatti; liikevaihto tuplaantui ensimmäisen vuoden aikana. Maria korostaa, että hän ”ei koskaan myy mitään.”
– Multa ei takuulla kukaan saa tyrkyttävää myyntipuhelua, että osta, osta, osta! Nostan henkilöbrändiä esiin, mulle tärkeää on asiakkaiden oivallus, että firman takana on ihminen, sellainen joka palvelee. En koskaan vastaa ”ei oota”, pyrin aina toteuttamaan ideat.
Yksi haastavimmista tapauksista on ollut erään asiakkaan toive pinkeistä katuharjoista. Niitä ei ollut missään, mutta lopulta löytyi ratkaisu: Marian ystävä, yhteistyökumppani, maalasi harjat. Eräs erikoisuus ajoittuu aivan alkutaipaleelle, kun Marialta tilattiin 50 polkupyörää logolla. Yksi firman sloganeista voisikin olla, että ”meillä on kaikkea, puurosta polkupyöriin.”
Marian vahvuuksia ovat hyvät suhteet tukkureihin ja muihin kontakteihin. Aiempi työkokemus on auttanut paljon. Palvelualttius ja -asenne, ja ennen kaikkea ihmisten kunnioitus ja kohtaaminen ovat firman avainasioita.
Hyvä muuttajakokemus
Mutta miten Muuramesta oikein päädyttiin Koskenpäälle? Suurin syy oli tontti. Juha on Koskenpäältä kotoisin, ja hänen isällään oli tontti järven rannalla, jonne oli hyvä aloittaa talon rakennustyöt.
– Meillä alkoi Muuramen kodissa olla turhan ahdasta, eteinen oli aina täynnä firman tavaraa. Halusimme myös, että koti ja työpaikka ovat erillisiä. Koskenpää oli lopulta hyvin luonteva ratkaisu, eikä sitä ole tarvinnut katua. Juhan vanhemmat asuvat täällä, ja minunkin äitini on nyt lähempänä. Meidän kummankaan työt eivät ole paikkasidonnaisia, emmekä ole isojen kaupunkien ihmisiä.
Muutto tapahtui joulukuussa 2022, ja toimitilakin, entinen vanhainkoti, löytyi helposti. Myyntitapahtumia on pidetty muutama, ja lisää on luvassa. Itse asiassa kesällä 2023 aukeaa lahjatavaraliike Koskenpään kammari, jonka valikoima tulee olemaan laaja.
Maria kiittelee, että muutto paikkakunnalle oli sujuva ja vaivaton.
– Rakennusluvat ja muut palvelut olivat aivan loistavia, ja myös yrityspuolella vastaanotto oli erinomainen. Pankkiasiat siirrettiin myös Jämsään, ja tähän oli yksi iso syy – pankkipalveluissa on ihminen tavattavissa. Kaikin puolin hommat ovat sujuneet Jämsässä tosi hyvin, olemme kyllä viihtyneet.
Parasta on ihana koti, luonnon lähellä, omassa rauhassa. Pariskunnan omien sanojen mukaan ”sieltä ei muuteta pois ikinä.” Kotona pari viettää vapaa-aikaansa usein kokkailun parissa. Gastronomia on intohimo, ja he ovatkin Chaîne des Rôtisseurs Finlanden jäseniä, ja hoitavat järjestön jäsentuotekauppaa.
Koskenpää on yhteinen asia
Erityisesti kehuja saa Koskenpään hyvä yhteishenki ja tiivis porukka. Yhteinen halu kehittää kylää on vahva. Yksi esimerkki tästä on Koskenpään oma mallisto, johon kuuluu vaikka mitä, aina ämpäreistä paitoihin. Tuotoista osa menee suoraan kyläyhdistykselle ja sitä kautta seudun hyvinvointiin ja elinvoimaan. Paljon ollaan tekemisissä toistensa kanssa, aika usein esimerkiksi Ylä-Porkkalan tilan isäntä Johan Porkkala tulee pyörähtämään kahvilla.
Maria tekee yhteistyötä niin Koskenpään, kuin koko Jämsän yrittäjien ja toimijoiden kanssa.
– Juuri hetki sitten ostin Alhon huopatehtaalta erän tuotteita, kaupungille taas olen myynyt muun muassa ämpäreitä. Kyllä mulla on sellainen tunne, että yritys sekä meidät ihmisinä on otettu todella hyvin vastaan. Ja valmis olen tutustumaan lisää ihmisiin, aina saa ottaa yhteyttä ja tulla käymään.
Erityinen linkki löytyy myös Koskenpään huopatehtaan yrittäjään, Emilia Koikkalaiseen.
–Olemme olleet ystäviä nuoruudesta saakka, yhdessä kirmasimme pitkin Keuruuta. Ei olisi kyllä silloin ikinä uskonut, että joskus olemme vielä kumpikin yrittäjinä Koskenpäällä. Elämä osaa yllättää, Maria nauraa.
Artikkelin on tuottanut SASU – Sujuvan asumisen palvelut -hanke, jonka toimintaa rahoittaa Keski-Suomen liitto.