Lukio-opintoja lasketellen
Jämsän lukion ja Himos-Yhtiön yhteistyössä käynnistyi rinneharjoittelija-kurssi, joka tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia puolin ja toisin.
Opintoja voi nykypäivänä suorittaa monin eri tavoin, eikä se suinkaan aina tarkoita vain koulunpenkissä istumista. Nykyään Jämsän lukiossa opintopisteitä voi kerätä jopa Himoksen rinteillä. Tammikuussa 2025 alkoi rinneharjoittelija-kurssin pilottijakso, johon osallistui kuusi lukiolaista. Kurssin myötä on mahdollista osallistua työharjoitteluun, joka parhaimmillaan voi johtaa työpaikkaan.
Himos-Yhtiöillä oli aiemminkin mietitty vastaavaa yhteistyötä toisen asteen koulutuksen kanssa. Hyvinkäällä Sveitsin Hiihtokeskuksessa on ollut jo muutaman vuoden tällaista toimintaa, josta on saatu hyvää palautetta. Syksyllä hiihtokoulun toiminnanjohtajana työskentelevä Minna Stenberg alkoi selvitellä olisiko myös Jämsään mahdollista saada vastaava kurssi järjestymään ja näin yhteistyö käynnistyi toden teolla.
– Tämä kokeilujakso on jo osoittanut, että homma toimii oikein hyvin, ja tästä hyötyy niin opiskelijat kuin Himoskin, Minna iloitsee.
Minnalle lasten ja nuorten liikkuminen on muutenkin sydämen asia, ja hän uskoo, että kurssin avulla voi syntyä uudenlainen kipinä lasketteluun. Hänellä itsellään on takana jo 17 vuoden kokemus hiihtokoulutoiminnasta, joten Himoksen rinteet ovat todella tutut.
Turvallisuus edellä
Vapaavalintainen liikunnan kurssi sisältää viisi tuntia teoriaa, jonka jälkeen ollaan viitenä päivänä rinteessä monenlaisia harjoituksia tehden.
– Turvallisuus on tärkeä osio, siihen panostetaan niin teorian kuin käytännönkin puolella. Laskettelun tekniikkaa hiotaan myös, ja harjoitellaan ohjaamistilanteita. Alkeisopetuksen tie käydään läpi, on hyvä tietää, miten lasten kanssa rinteessä toimitaan, miten heitä totutellaan suksilla oloon vaikkapa leikkien kautta. Jos päätyy ohjaajan töihin, pitää tietää miten homma toimii ensiaskeleista lähtien.
Rinneharjoittelija-kurssin jälkeen nuori voi halutessaan tulla Himokseen työharjoitteluun, ja se taas avaa mahdollisuuden apuopettajan työhön. Nuoria tekijöitä kaivataan, ja etenkin sesonkiaikana tai suurien lapsiryhmien kanssa apuvoimille todella on kysyntää.
– Mukavaa, että osa kurssilaisista onkin jo sopinut työharjoittelusta, uskon että tässä porukassa on tulevia Himoksen työntekijöitä, potentiaalia ainakin on! Minna iloitsee.
Himos kiinnostaa myös työpaikkana
Kuvaushetkellä menossa on neljäs päivä rinneharjoittelua. Aurinko pilkahtelee esiin, ja Himoksen valkoisina hohtavilla rinteillä liikkuu tyytyväisen oloinen ryhmä Minnan opastuksella.
Lukion abiturientti Erik Lahti kertoo harrastaneensa laskettelua jo pitkään.
– Onhan tämä ollut mukavaa, viihdyn muutenkin Himoksessa, jään tänne yleensä vielä näiden tuntien jälkeen. Minnan kanssa on treenattu laskutekniikkaa, ja sitä millaista olisi ohjata pieniä lapsia. Työharjoittelu kiinnostaa myös, ja olen itse asiassa sitä täällä jo tehnytkin.
Suosittelen tätä kaikille, ketkä ovat laskettelusta kiinnostuneita.
Myös Ellen Aho on viihtynyt kurssilla erinomaisesti. Lukiossa toista vuotta opiskelevalle Ellenille laskettelu on muutenkin enemmän kuin tuttua, sillä sitä tulee tehtyä myös kilpailumielessä aina suomenmestaruustasolla asti.
– Päälajini on alppihiihto, joten Himoksessa käyn useita kertoja viikossa. Ja kun sain tiedon tästä rinneharjoittelun mahdollisuudesta, kiinnostuin tietenkin heti. Suoritan lukion neljään vuoteen, ja mielelläni yhdistäisin työntekoa ja opiskelua, joten apuopettajan hommat kyllä kiinnostavat, olisi mukava ohjata ja auttaa lapsia laskettelun parissa.
Ellenin ajatuksena on muutenkin innostaa lapsia ja nuoria laskettelun pariin. Mahdollisuudet harjoitteluun ovat ainakin mainiot – 40-vuotisjuhlavuottaan viime vuonna viettänyt Himos on hissilippuliikevaihdoltaan Suomen neljänneksi suurin hiihtokeskus, josta rinteitä löytyy jopa 26.
Kotoisa Jämsän lukio
Ellen kertoo olevansa mukana urheiluvalmennuksessa. Jämsän lukion opiskelijoilla onkin mahdollisuus hakea Ammattiopisto Gradian järjestämään urheiluvalmennukseen. Se tarjoaa laadukasta valmennusta, jonka avulla motivoituneet ja kansallista kärkitasoa olevat nuoret voivat kehittyä lajissaan huippu-urheilijaksi. Lukiolaisia on mukana mm. suunnistuksen, enduron, alppihiihdon ja yleisurheilun valmennusryhmissä.
Rinneharjoitteluun osallistuminen ei toki liity urheiluvalmennukseen, vaan se on avoinna kaikille Jämsän lukiolaisille.
– Suosittelen tätä kaikille, ketkä ovat laskettelusta kiinnostuneita, Erik kiteyttää.
Ja juuri tästä syystä Sinna Saarinen ja Janica Laakkonen innostuivat mukaan.
– Kuulosti kivalta, onhan se mukava päästä viitenä päivänä laskettelemaan ja oppia lisää, ystävykset kommentoivat. Sinna paljastaa, että oli kurssin myötä ensimmäisen kerran suksilla pitkästä aikaa – viimeksi laskettelua on testattu ihan pienenä. Tosin nuori nainen kertoo, että lumilautailu kyllä kuuluu harrastuksiin, joten ihan täysin uuden äärellä ei olla.
Se että tällainen kurssi on lukion opintotarjottimelle kehitelty, on nuorten mielestä erinomainen idea. Jämsän lukio ylipäätään saa kehuja.
– Tosi hyvä paikka, pieni ja kotoisa lukio. Opettajat tuntevat oppilaat, ja esimerkiksi opo tietää monen harrastuksetkin, se on mukavaa. Ei ainakaan tule ulkopuolinen olo, Erik tiivistää.
Ellen lisää, että lukio on kuitenkin tarpeeksi iso, ja opiskelumahdollisuudet ovat hyvät.
Myös jatkossa Jämsän lukiossa on mahdollista suorittaa kahden opintopisteen laajuinen rinneharjoittelija-kurssi, se tulee olemaan osa tammikuun valinnaisia kursseja.
Myös lukiolla ollaan tyytyväisiä kurssiin.
– Tämä on yksi vetovoimatekijä lisää ja voi hyvinkin houkutella uusia opiskelijoita Jämsän lukioon. Onhan se hienoa, että voimme tarjota kurssin, joka auttaa nuoria työllistymään, toteaa Antti Nurmi, joka opettaa Jämsän lukiossa muun muassa liikuntaa.
– Yhteistyö Himoksen kanssa on sujunut erinomaisesti ja mielihyvin jatkamme sitä, Antti kiittelee.
Artikkelin on tuottanut SASU – Sujuvan asumisen palvelut -hanke, jonka toimintaa rahoittaa Keski-Suomen liitto.