Nisula Forest Oy – huippuluokan tuotekehittelyä ja kansainvälistä kauppaa
Jämsän Hallissa sijaitseva Nisula Forest on piakkoin ottamassa käyttöön 1500 neliön tuotantotilojen laajennusosan. Investoinnin suuruus on 2,5 miljoonaa euroa. Kolmisenkymmentä työntekijää saanevat seurakseen uutta väkeä jatkossa laajennuksen valmistuttua.
Jämsän Hallissa, aivan lentokentän kupeessa, toimii perinteikäs Nisula Forest Oy. Yritys on piakkoin ottamassa käyttöön 1500 neliön tuotantotilojen laajennusosan, jonka myötä tuotanto laajenee 50 prosentilla. Tuotevalikoimaan kuuluvat hakkuupäät, energiakourat, kuormaimet ja jatkopuomit sekä lisävarusteita ketjunpitimet, telankiristimet ja pyörivät liittimet.
Nisula sai alkunsa vuonna 1978 kun veljekset Ali, Seppo ja Torsti Nisula aloittivat metsätöillä ja kehittivät laitteitaan käytännön tarpeiden mukaisiksi. 1990-luvulla Nisula teki yhteistyötä Ponssen kanssa ja myöhemmin Partek Forestin ja Valtran kanssa. Omalla nimellä tuotteita alettiin myydä vuonna 2005. Alkuperäisistä perustajista on mukana vielä Ali Nisula. Muut omistajat ovat Alin poika Esa Nisula, Sami Vähäsalo ja Kalle Mattsson. – Teemme kauppaa noin 30 maahan, kuten Brasiliaan, Thaimaahan, Venäjälle ja Kanadaan. Liikevaihdosta yli puolet tulee ulkomailta, kertoo Kalle Mattsson, joka vastaa myynnistä. Hänelle kertyy vuodessa 100-150 matkustuspäivää, mutta pandemian aikana etäyhteydet ovat luonnollisesti käytössä.
– Kanssakäyminen maahantuojien kanssa on jatkuvaa ja siinä käytämme apuna etäyhteysohjelmaa. Muutoinkin aikaerot kohdemaihin luovat tarvetta etäyhteyksille, Mattsson kertoo.
Kalle Mattson
Nisula Forest teki 2,5 miljoonan euron investoinnin, jolla rakennettiin lisätilaa tuotannolle. Kolmisenkymmentä työntekijää saanevat seurakseen uutta väkeä jatkossa laajennuksen valmistuttua. – Työstämme metallia usein yksinkertaisistakin aihioista ja tätä voi sanoa pitkälti käsityöksi, Mattson kuvailee. Isoista tiloista huolimatta toiminnassa huokuu perhemäinen yrittäjyys. Tehdassalissa työntekijöillä on hymy herkässä, mikä kertoo hyvästä työilmapiiristä.
Heli Rantanen
Heli Rantanen on toiminut varastotyöntekijänä Nisulalla kohta kolme vuotta. Aikaisemmin Rantanen on myynyt puhelimia ja ollut hevostenhoitaja. – Työtehtäviini kuuluu tavaran lähetys ja vastaanotto, osien keräily ja valmistelut. Olen viihtynyt täällä hyvin ja työyhteisö on mukava. Uutta opeteltavaa on tulossa laajennuksen myötä, kun käyttöön tulee esimerkiksi korkeat varastohissit, Rantanen summailee työtään. Haastatteluhetkellä Rantanen oli paketoimassa juuri valmistunutta hakkuupäätä.
Gerard Munyempuwe
Jämsän kaupungin kanssa yrityksellä on yhteistyötä lähinnä rakennuslupien ja asiakkaiden majoituksen tiimoilta. Kaupungin yleinen vetovoima hyödyttää luonnollisesti Nisula Forestiakin. Alkuajan perinteinen puunkaato on vähitellen muuttunut huippuluokan tuotekehittelyksi ja kansainväliseksi kaupaksi, josta saa olla todella ylpeä.
Teksti ja kuvat: Susanna Ruusu