Pihapeleistä kansainvälisille pelikentille
Salibandy on iso osa jämsäläisen Samuli Ilmosen elämää. Urheiluvalmennus mahdollistaa lukio-opintojen ja tavoitteellisen urheilun sujuvan yhdistämisen.
Kun Samuli Ilmonen vuosi sitten oli Jämsän lukion ensimmäisellä luokalla, alkoi ajatus urheiluvalmennuksesta houkutella. Eikä mikään ihme, sillä urheilu, tarkemmin sanottuna salibandy, on kuulunut nuoren miehen elämään jo pitkään.
– Kavereita oli mukana urheiluvalmennuksessa, ja sen verran mielenkiintoiselta touhu vaikutti, että kiinnostuin itsekin. Niinpä sitten tänä syksynä, eli lukion toisen vuoden alussa liityin yleisryhmään. Ja mikä parasta, urheiluvalmennuksen ansiosta olen saanut lisää treenitunteja viikkoon, Samuli kertoo.
Ammattiopisto Gradian järjestämä urheiluvalmennus Jämsässä on mahdollista myös lukion opiskelijoille. Se sisältää painopistelajeissa laadukasta valmennusta, jonka avulla motivoituneet ja kansallista kärkitasoa olevat nuoret voivat kehittyä lajissaan huippu-urheilijaksi.
Jämsän lukio oli Samulille päivänselvä valinta; se sijaitsee lähellä kotia ja tarjoaa hyvät mahdollisuudet opiskeluun. Samuli kuvailee oppilaitostaan rauhalliseksi, sopivan kokoiseksi ja porukka – mukaan lukien opettajat – ovat mukavia.
Opiskelupaikan valintaan vaikutti myös se, että salibandyjoukkue Duo Jämsän treenit ovat lähellä. Salibandyn pelaamista on takana kuutisen vuotta.
– Kaikki alkoi pihapeleistä naapuruston kavereiden kanssa. Ei tarvittu kuin maalit, mailat, pallo ja sopiva paikka. Tosi hauskaa puuhaa, ja on edelleen. Kyllä me vieläkin kavereiden kanssa saatetaan pihapelit laittaa käyntiin, jos tulee sopiva hetki. Itse asiassa useampi meistä pelaa nykyään tavoitteellisesti. Mun kaksi vuotta nuorempi pikkuveli oli näissä peleissä mukana, ja myös hän pelaa nyt Duossa. Meillä on aktiivinen seura, jossa on hyvä joukkuehenki ja kiva pelata.
Jämsänkosken koulun liikuntasalia ja Prahan pelikenttiä
Samuli pelaa hyökkääjänä Duon P17, eli 17-vuotiaiden joukkueessa sekä edustusjoukkueessa. Harjoittelupaikkana on Jämsänkosken yhtenäiskoulu, josta löytyy paikkakunnan isoin liikuntasali. Lisäksi Samuli käy treenaamassa Jyväskylässä Happeen U17-joukkueessa, joka pelaa SM-sarjassa. Ryhmässä on 2008–2009 syntyneitä, joten 2007 syntynyt Samuli ei voi osallistua varsinaisiin otteluihin. Oman ikäluokan joukkuetta ei tällä kertaa muodostunut lainkaan.
Kuten arvata saattaa, Samulin treenimäärät eivät ole ihan pieniä.
– Aamutreenien lisäksi lajiharjoituksia on keskimäärin viisi kertaa viikossa ja siihen pelit päälle. Mitä enemmän pelejä, sen parempi. Nautin erityisesti kilpailutilanteesta, voittamisen tahto on kova, mutta toki tykkään myös itse harjoittelusta.
Palo salibandyn pelaamiseen on valtava, ja haaveissa siintää ammattipelaajan ura. Tosin tarkemmat tulevaisuudenkuviot ovat vielä auki, mutta lukion jälkeen on joka tapauksessa tarkoitus jatkaa opintoja.
Ja mikä parasta, urheiluvalmennuksen ansiosta olen saanut lisää treenitunteja viikkoon.
Viime keväänä Duo U17 oli Tsekeissä kansainvälisessä turnauksessa Usti Nad Labemin kaupungissa. Samuli kertoo, että reissu meni hyvin ja oli kaikin puolin hieno kokemus. Ja itse asiassa kevään pelireissu poiki myös uuden reissun.
– Kevään turnauksen isäntäseura Florbal Usti halusi aloittaa yhteistyön ja kutsui pelaamaan heidän joukkueeseensa kesällä. Joten niin meitä oli neljä pelaajaa Jämsästä viime kesänä Prahassa pelaamassa, Prague Games on yksi maailman suurimmista junioriturnauksista. Praha oli ihan täynnä salibandya, pelejä pelattiin ympäri kaupunkia. Joukkueita oli yli 300 ja pelaajia noin 6000 yli kymmenestä eri maasta. Ihan hyvin sujui pelit, ja olihan se muutenkin huikea juttu.
Opiskelu ja urheilu hyvässä tasapainossa
Urheiluvalmennukseen Samuli on ollut tyytyväinen, ja porukan mukaan oli heti helppo mennä. Aamutreenit ovat ikään kuin yksi oppiaine, eivätkä aiheuta poissaoloja. Salibandyn pelaajia on muutama muukin lukiolainen ja lisää Gradian puolelta.
– Meidän yleisryhmässä on monen eri lajin urheilijoita. Itse voi valita mihin treeneihin menee, ja toteuttaa omaa harjoitusohjelmaa. Mahdollisuus on monipuoliseen harjoitteluun; joskus käydään kuntosalilla, joskus on vaikkapa juoksuharkkoja, koordinaatiota tai ketteryyttä.
Jämsä on ollut Samulille aina kotikaupunki, jossa on ollut hyvä olla.
– Kiva kaupunki, ei mikään ihan pieni kylä, mutta ei myöskään iso. Sukulaiset ja kaverit ovat täällä, kaikki palvelut ja paikat ovat lähellä, ja täällä on kätevää liikkua vaikkapa pyörällä. Ja sijainti on tosi hyvä, eikä Jyväskyläkään ole kaukana.
Opiskelu ja urheilu ovat hyvässä tasapainossa, ja Samuli kertoo, että kumpaankin on riittävästi aikaa. Ja vaikka koulupäivän jälkeen joskus väsyttäisikin, niin itse treenaamisesta saa aina voimaa ja hyvän fiiliksen.
– Kyllä sitä jaksaa, kun on kivaa tekemistä. Ei mua harmita treenaaminen tai pelaaminen koskaan.
Nuoren miehen päivät kuluvat arvatenkin opiskelun sekä urheilun parissa, lepopäivinä saattaa tuokio vierähtää pleikkaria pelaten. Mutta nyt on aika päättää rupattelu, sillä Samulin pitää jo kiiruhtaa – treenit kutsuvat.
Artikkelin on tuottanut SASU – Sujuvan asumisen palvelut -hanke, jonka toimintaa rahoittaa Keski-Suomen liitto.