Unelman perässä Jämsään

Muutto maalle, omaan rauhaan ja luonnon helmaan oli Maria Nivan suuri haave, joka toteutui pari vuotta sitten, kun Jämsästä löytyi oma koti. Nyt hän asuu puolisonsa kanssa Hassin kylällä ja remontoi vanhaa taloa rakkaudella.

Maria Niva istuu hymyillen kotinsa rappusilla, aurinko paistaa ja linnut livertävät. Vanha aitta ja nyt tyhjillään oleva navetta ovat vuonna 1937 rakennetun omakotitalon pihassa, eikä järvelle ja rantasaunaan ole pitkä matka. Tuuli kantaa metsän huminaa ja pellon tuoksua ihan läheltä. Idylli on tässä ja nyt, Jämsän Hassin kylällä.

– Kyllä, tämä on toteutunut unelma, haave joka kyti mielessä pitkään. Puolisoni kanssa olimme heti suhteemme alkuvaiheessa puhuneet, että vielä joku päivä me muutamme maalle. Olimme itse asiassa juuri muuttaneet yhteiseen kotiin Helsingin Lauttasaaressa, kun aloimme pohtia haavettamme ihan tosissaan. Innostuimme, ja ajattelimme että miksi ei nyt heti, miksi lykätä asiaa joka oli meille täysin selvä – emme halunneet jäädä kaupunkiin.

Helsingistä kotoisin oleva pariskunta alkoi tosissaan etsiä kotia maalta vuoden 2023 alussa. Ajatuksena oli muuttaa sellaiseen paikkaan, johon oli jonkinlaisia linkkejä jo olemassa. Marialla oli kytköksiä Loviisan seudulle ja puolisolla puolestaan Jämsään.

– Mieheni isoisä on kotoisin täältä, Hassista. Aika pian saimmekin puolison äidiltä vinkin, että eräs tuttu saattaisi olla luopumassa Hassissa sijaitsevasta talostaan. Muistan hyvin kun tulimme ensimmäistä kertaa käymään, ihastuimme heti. Täällä on kaikki mistä olimme unelmoineet; luontoa, tilaa, rauhaa ja vielä järvikin. Mielessä alkoi heti hyrrätä suunnitelmia, mitä kaikkea voisimme täällä toteuttaa ja tehdä.

Sirkkelöintivideoita YouTubesta

Kaupat tehtiin heinäkuussa 2023 ja syksyllä oli aika kääntää muuttoauton nokka kohti Jämsää. Vuoden päästä aloitettiin remontti, jonka tieltä lähdettiin evakkoon muutaman kilometrin päähän, mökkiolosuhteisiin kantoveden pariin. Remonttia tehdään pääosin itse omien päivätöiden ohella, harkiten ja vanhaa kunnioittaen. Uutta on opittu valtavasti, ja Maria kertoo nauraen miten on opetellut YouTuben videoista muun muassa käsisirkkelin käyttöä.

Kesällä 2025 on tarkoitus saada remontti valmiiksi ja palata kotiin.

– Ei tämä tietenkään aina ole helppoa ollut, talvi tuntui todella pitkältä ja pitkiä päiviä on painettu. Mutta unelmat eivät toteudu itsestään, se kuuluu asiaan. Tämä remppaaminen on kuitenkin sellaista tekemistä, mistä me kumpikin oikeasti nautitaan. Ja nyt saadaan juuri sellainen koti kuin itse halutaan, yksityiskohtia myöten. Olen aina ollut tekevä ihminen, lapsesta saakka olen tykännyt touhuta mökillä. Minulle tämä on vastapainoa läppärin edessä istumiselle.

Maria työskentelee talouskonsulttina NIS – Northern Interim Services -konsulttitoimistossa. Työt sujuvat pääosin etänä, välillä reissaten Helsingissä ja muualla Suomessa. Etätyöt mahdollistivat muuton, ja myös puoliso sai nopeasti Jämsästä töitä.

Keväällä 2025 Maria löysi Jämsän keskustassa sijaitsevan yhteisöllisen työtilan Jämsä Tehtaan.

– Viihdyn Tehtaalla erinomaisesti, hyvät puitteet, kiva ja rento tunnelma. Mielelläni teen töitä kotona, mutta välillä on mukavaa mennä töihin Tehtaalle ja tavata muita ihmisiä.

Hassin lämminhenkinen yhteisö

Maria kuvailee viimeistä paria vuotta seikkailuksi – tylsää ei ole totisesti ollut. Muuttopäätöstä ei ole tarvinnut hetkeäkään katua, eikä kaipuuta takaisin kaupunkiin ole ollut.

– Helsingissä on mukava käydä, nähdä perhettä ja ystäviä. Heitä tietenkin kaipaan välillä, mutta muuton myötä on opeteltu uudenlaisia tapoja pitää yhteyttä. Kunhan täällä saadaan kaikki valmiiksi, niin läheiset mahtuvat tänne hyvin. Meille koti on paikka, jossa myös ystävillä on hyvä olla. Lähipiiri on ollut ihanan kannustavaa, ja moni on kertonut olevansa ylpeä meidän rohkeudesta toteuttaa omaa unelmaa.

Suunnitelmia ja ideoita pariskunnalla on paljon, pihapiiri rakennuksineen on täynnä mahdollisuuksia. Koira on ensimmäinen haave, ja voihan olla että jossain vaiheessa eläimiä on enemmänkin. Iloa tuo myös luonnoneläimet, kuten ilves ja pöllö, joita on nähty pihapiirissä.

Hassin kylällä, joka sijaitsee noin 17 kilometrin päässä Jämsän keskustasta, asuu tällä hetkellä 75 asukasta. Maamiesseurantalo Mäntylä on eräänlainen kylän keskus, jossa järjestetään monenlaista tapahtumaa. Toiminnassa on aktiivinen kyläseura, jossa myös Maria on mukana.

– Meidät on otettu hyvin vastaan, täällä on auttavainen ja lämminhenkinen yhteisö. Tiedämme mistä pyytää apua, jos sitä tarvitsemme. Kyläläiset tuntevat toisensa, mikä on tosi mukavaa, kaupungissa kerrostalossa ei tunne välttämättä edes omia seinänaapureitaan.

Täällä ihminen kohdataan ihmisenä, ja kohtaamista arvostetaan. Se tuntuu hyvältä.

Sijoitus elämään

Myös Jämsä saa kehuja kivana kaupunkina, jonne oli helppo tulla. Marian mukaan palveluita on riittävästi, ja mikä parasta ne sijaitsevat lähellä, joten asiointi on helppoa.

– Arvostan kivijalkaliikkeitä, käyn niissä mielelläni ja pyrin aina tukemaan paikallista omilla valinnoillani. Esimerkiksi remonttitarpeet ollaan saatu tosi hyvin hankittua paikallisilta. Palvelu on kaikin puolin ystävällistä ja luotettavaa.

Maria on tehnyt tuttavuutta myös Jämsän joogatarjontaan, kuten myös kuntosaleihin. Kuntosali Karboni, Suomalainen kirjakauppa, vaatekaupat sekä kirpputorit ovat jo osa arkea. Vapaa-ajan rientoja hän ei juurikaan kaipaa, mieluiten työpäivän jälkeen tarttuu remonttipuuhiin tai vaikkapa saunan lämmitykseen.

Maria nostaa esiin myös ihmiset Jämsässä, ja sen miten tuntemattomatkin tervehtivät ja saattavat alkaa jutella. Tapa on hyvin toisenlainen kuin isommissa kaupungeissa, joissa kiireen tuntu on vahvemmin läsnä.

– Täällä ihminen kohdataan ihmisenä, ja kohtaamista arvostetaan. Se tuntuu hyvältä.

Maria ei tiennyt Jämsästä ennestään oikeastaan mitään, ainoat kokemukset olivat lapsuuden laskettelukäynnit Himoksella. Keski-Suomen maisemat yllättivät monimuotoisuudellaan, vesistöjen määrällä ja korkeuseroilla. Luonto onkin ehdottomasti seudun parhaita puolia. Kun kysyn, mitä Maria näyttäisi Jämsästä vieraalle, saan vastauksen nopeasti.

– Toisin vieraan meille, näyttäisin meidän kodin, pihan ja metsän, kertoisin meidän elämästä, saunasta järven rannalla, uimisesta, puutarhahommista lounastauolla. Olemme onnekkaita kun saamme asua täällä, tämä on meidän sijoitus elämään, ja tänne on tarkoitus jäädä. Täällä on meidän onni.

Artikkelin on tuottanut SASU – Sujuvan asumisen palvelut  -hanke, jonka toimintaa rahoittaa Keski-Suomen liitto.

Keski-Suomen liiton logo

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue lisää asukastarinoita