ÄRM: Kaipolan tehtaan myynti räjäytti potin

Jämsän äkillisen rakennemuutostyöryhmän (ÄRM) kokoontumista siivitti Kaipolan tehtaan alkuviikon myyntiuutinen. Työryhmään osallistujien odotukset Jämsän tulevaisuudesta ovat vireeltään myönteisiä.

– Myyntiuutinen maanantaina oli mukava yllätys ja todella räjäytti potin. Jämsässä kohtuullisen myönteiset merkit ovat olleet ilmassa jo pidemmän aikaa. Yritystiloja on vuokrattu hyvin keskusta-alueelta ja investointihankkeita on valmistelussa sekä tonttimyynnissä on ollut kysyntää. Tilanne näyttää siltä, että Jämsässä on myönteinen vire, vs. kaupunginjohtaja Anna-Liisa Juurinen iloitsee.

Päättäjienkin näkökulmasta käyntiin on lähdössä uusi vaihe. Aallonpohjalla on käyty, nyt on suunta eteenpäin. Kiitosta annettiin niin yrittäjille kuin valmistelijoille, jotka ovat tehneet taustatyötä Kaipolan eteen.
– Tehtaan myynti antaa meille mahdollisuuden kehittää Jämsää oikealla vauhdilla, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jorma Poti kiitteli UPM:ää.

Kaipolan tehtaan kauppa mittava kokonaisuus

– UPM on myynyt lähiaikoina tehtaan Walesissa, Ranskassa, Säynätsalossa ja nyt Kaipolan tehtaan. Neuvotteluita eri toimijoiden kanssa on käyty aktiivisesti lähes vuoden ja Kaipolan tehdasalue ilman henkilöstöä on siirtynyt 18.10.2021 Kaipola Green Port Oy:n omistukseen. Tehdasalue on mittava, vesialueineen 180 hehtaaria, 200 000 neliötä erilaisia tehdas- ja varastotiloja sekä konttoritilaa tuhansia neliöitä. Kaipolassa on vahva infra, hyvä vesihuolto, voimalaitos ja rautatie, melkein mitä vaan voi kuvitella. Hieno homma, että kauppa on nyt saatu maaliin, UPM edustaja Marko Laakkonen sanoi.

Tehtyyn kauppaan ei kuulu henkilöstöä eikä paperikoneita. Toiminta jatkuu omistajuuden siirryttyä siten, että UPM siirtää hyödynnettävät paperin prosessilaitteet UPM:n muihin tehdasyksiköihin ja purkaa paperikoneet suunnitellusti. Kaksi paperikonetta on ulkoisessa myynnissä ja yhden purku on alkanut.

UPM:n pääluottamusmies Ismo Salonen totesi olevan hienoa, että joku uskoo suomalaiseen innovaation toteuttamiseen Suomessa ja suomalaiseen työhön.

Kehittäminen ja rahoitus

Uutinen tehtaan myynnistä on otettu hyvin vastaan työ- ja elinkeinoministeriössä. TEMin edustajan Marjukka Aarnion mukaan nyt on iso mahdollisuus jatkon osalta erityyppisiin kehittämis- ja investointiasioihin. Tämä koskee laajempia yritysryppäitä sekä myös yleisempiä elinvoiman kehityshankkeita. Uusi vaihe vaatii myös kehittämissuunnitelman uudelleentarkastelua.

– Kaikkien tyrskyjen jälkeen myönteiset uutiset ovat Jämsälle ansaittuja, Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitosta sanoo. Meidän on huolehdittava yhdessä, että yritysrahoitusta on riittävästi käytössä yritysten investointi- ja kehittämisasioille. Odotamme valtakunnan linjauksia yritystukitasomäärittelyistä, jotka on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta. Uusi EU rahoituksen ohjelmakausi käynnistyy muutoin marraskuun alusta, mutta Keski-Suomeen iso osa rahoituksesta tulee rahastosta, joka käynnistyy ensi kesänä.

– Toiminnallisesti Kaipolan tulevaisuus tulee rakentumaan maakunnan kannalta keskeiseen vahvuusalueeseen, bio- ja kiertotalouden tematiikkaan, mikä on Keski-Suomen yksi vahva kivijalka ja mitä maailma tarvitsee, Pekka Hokkanen Keski-Suomen liitosta totesi tyytyväisenä.

ELY:n mukaan Jämsässä on useita hankkeita vireillä, joista vielä tällä hetkellä isoimmat keskittyvät Himoksen alueeseen. Yritystukitason mahdollinen muuttuminen saattaa siirtää yritysten hankkeita ensi vuodelle. Kuluvan vuoden osalta rahoitusmäärät tulevat olemaan 60-70 prosenttia korkeammat kuin vuonna 2020.

Työllisyys ja koulutus

Keski-Suomen TE-toimistolla on UPM taustaisia työnhakijoita 194 henkilöä, joista työttömänä 125 henkilöä, työssä tai koulutuksessa 58 henkilöä. Gradian erilaisiin ammatillisin koulutuksiin osallistuu kaikkiaan runsas 30 UPM taustaista henkilöä.

Kaipola Recycling Oy:n rekrytoinnit ovat käynnistymässä. Yrityksen tavoitteena on rekrytoida noin 20 – 30 henkilöä tammikuuhun mennessä. Jämsässä järjestetään perinteinen Rekrytapahtuma 25.11.

Rekrykoulutuksiin on rahoitusta hyvin saatavilla. Yritykseen koolla ei ole koulutustarpeissa vaikutusta. Myös erilaisia korttikoulutuksia on mahdollisuus suorittaa TE-toimiston kautta järjestetyissä koulutuksissa tai Gradia Jämsän kautta.

Kaipolaan odotetaan sijoittuvaksi erilaisia yrityksiä. Tavoitteeksi on asetettu noin 500 työpaikkaa. Sijoittumisten myötä alueella syntyy synergiaa, sekä koulutus- ja rahoitustarpeita.

Jämsän äkillinen rakennemuutostyöryhmä kokoontui tilannekatsaukseen 20.10.2021

Äkillinen rakennemuutos on tilanne, jossa globalisaatio ja tuotantorakenteen muutokset aiheuttavat äkillisiä ja merkittäviä pysyviä vaikutuksia alueen kehittymiseen. Äkillisen rakennemuutoksen työryhmään osallistuu Jämsän kaupungin keskeisiä toimijoita sekä UPM:n Kaipolan, Patrian, Keski-Suomen liiton, Keski-Suomen TE-toimiston, ELY-keskuksen, työ- ja elinkeinoministeriön ja Gradian edustajia sekä jämsäläiset kansanedustajat. Työryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 24.11.2021 klo 8.

Lisätietoja:

vs. kaupunginjohtaja Anna-Liisa Juurinen p. 040 747 7736

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös