Huopa kutsuu Kivipankkiin

Jämsän kesäperinteisiin jo vuodesta 1999 lähtien kuulunut huopanäyttely todistaa jälleen kerran, miten monipuolinen materiaali huopa onkaan. Geometriset muodot -näyttely on Galleria Kivipankissa 10.8. saakka.
Filtti ry
Geometriset muodot
Avoinna 10.8.2025 saakka.
Galleria Kivipankki
Jämsä voi röyhistää rintaansa ja tituleerata ylpeydellä itseään Suomen huopapääkaupungiksi. Täällä on paitsi huopatehtaita; Koskenpään huopatehdas, Huopaliike Lahtiset ja Huopatehdas J.Alho, tämä on myös Suomen Huopayhdistys Filtin kotikaupunki. Vuosittainen Filtin huopanäyttely on kuulunut Jämsän kesään jo vuodesta 1999, eikä tämä kesä tee poikkeusta.
Geometriset muodot -näyttely on nähtävillä Galleria Kivipankissa 10.8. saakka. Esillä on 39 teosta, jotka kertovat kukin omalla tavallaan huovan monipuolisuudesta. Suurin osa teoksista on uusia, tätä näyttelyä varten syntyneitä. Jurytyksestä vastaa Jämsän kaupungin kulttuurisihteeri Päivi Lahtinen ja ripustuksesta Nikita Jelisejeff.
– Mukana on 26 taiteilijaa. Kansainväliset teokset tulevat tällä kertaa Virosta, Saksasta, Englannista ja Islannista. Jokainen on saanut vapauden tulkita näyttelyn teemaa, geometrisiä muotoja omalla tavallaan, Filtin näyttelykoordinaattori Sirpa Mäntylä kertoo. Näyttelytöissä näkyy jollain tavalla geometrinen muoto, kuten kolmio, ympyrä, puoliympyrä, neliö tai kartio.
Teemaan päädyttiin Sirpan ehdotuksesta. Muoto edellä on uudenlainen lähestymistapa, se on myös ihastuttavan konkreettinen, mutta antaa silti taiteellisen vapauden tekijälleen.
Esillä on myös alkuvuodesta menehtyneen Leena Sipilän muistokirjoitus sekä hänen tekemänsä jakku. Leena oli todellinen huovan monitaituri, joka perusti Filtin vuonna 1998. Hän teki työtä huovutuksen osaamisen ja arvostuksen edistämiseksi, ja hänen ansiostaan huopanäyttelyiden järjestäminen sai alkunsa.

Huopa taipuu moneen - kuvassa Anne-Mari Ohra-ahon teos.
Herkkää ja vahvaa
Filtin puheenjohtajana vuoden 2025 alusta saakka toiminut Kikka Jelisejeff on tyytyväinen kokonaisuuteen.
– Huovan moninaisuus, erilaisten tekniikoiden käyttö, huopataiteilijoiden loputon luovuus jaksaa kerta toisensa jälkeen innostaa ja yllättää. Kyseessä on uskomattoman monipuolinen materiaali, plastinen ja niin monin tavoin muotoiltavissa. Juuri tämä huovassa kiehtookin. Tässäkin näyttelyssä on nähtävillä se miten huovasta voi tehdä herkkää ja kevyttä, vahvaa ja tiivistä, oikeastaan mitä vain.
Kikka on paitsi huopataiteilija, myös tekstiilimuotoilija ja opettaja, ja kehittämispäällikkönä
Taitoliitossa. Vieressä Sirpa kiitteleekin, että Kikka on Filtin puheenjohtajana aarre – hän tuo mukanaan tuulahduksia ja tietoa myös huopakentän ulkopuolelta.
Kikka asuu Hämeenlinnassa vuonna 1910 rakennetussa hirsitalossa, jossa hän järjestää mielellään myös tapahtumia ja juhlia. Villa Paukkula -nimisessä talossa riittää puuhaa, nyt työn alla on esimerkiksi ikkunoiden kunnostusprojekti kitin valmistuksineen.

Kikka Jelisejeff on toiminut Filtti ry:n puheenjohtajana vuoden 2025 alusta lähtien.
Käsityötaidon edistämistä
Kikan tytär Nikita Jelisejeff on usein mukana ideoimassa ja toteuttamassa Villa Paukkulan meininkiä. Äiti ja tytär työskentelevät mielellään yhdessä, ideoivat ja kehittelevät niin taidetta kuin kurssejakin. Kivipankin näyttelyn ripustuksen suunnittelut Nikita on sisustusarkkitehti ja kalustemuotoilija, jolle huopa on tuttua lapsuudesta asti.
– Olen saanut lapsesta saakka oppia äitini rinnalla, hän on minun mentorini. Tämä taito on aineeton perintö, jonka olen perinyt äidiltäni, ja ilolla olen osaltani viemässä ja välittämässä tätä eteenpäin.
Kivipankissa Nikitalta nähdään teos, jota hän on työstänyt suurella kunnianhimolla. Haastatteluhetkellä se ei vielä ole valmis, mutta taiteilijan visio on alusta saakka ollut selkeä.
– Alun perin etsin teokseen teräsputkea, mutta vastaan tulikin puutarhaletkun kannatinteline, ja siitä se ajatus sitten lähti. Puoliso lupasi tuoda minulle tarvitsemaani rautalankaa, joten eiköhän tämä ehdi vielä valmistua, Nikita nauraa.
Kivipankin ripustusta miettiessään Nikita kertoo ottavansa huomioon sen miten ihmiset tilassa kulkevat, ja mistä suunnista teoksia katsotaan. Taiteilijoiden toiveet ripustuksen suhteen otetaan huomioon niin hyvin kuin mahdollista.
– Pyrin asettelemaan teokset niin, että ne tukevat toisiaan, sopivat yhteen ja kannustavat toisiaan kukoistamaan.
Kivipankki on oivallinen paikka huopanäyttelylle useiden erilaisten tilojensa ansiosta. Yläkerran huoneisiin saa luotua toisenlaista tunnelmaa kuin alakerran isoon saliin. Huopanäyttely on jälleen kerran näkemisen arvoinen kokonaisuus, joka takuulla tarjoaa monenlaista ihasteltavaa.
Näyttelyä rakentanut Filtin konkariporukka, Nikita, Kikka, Sirpa sekä Tiina Mäki muistuttaa, että uudet jäsenet ovat yhdistykseen tervetulleita.
– Filtillä on hyvä porukka, aktiivisia tekijöitä ja mahdollisuuksia monenlaiseen tekemiseen. Eikä tarvitse olla mikään superkokenut huovuttaja, jotta voi liittyä joukkoomme. Jos aihepiiri vähänkin kiinnostaa, tule ihmeessä mukaan!

Tiina Mäki, Kikka Jelisejeff, Sirpa Mäntylä ja Nikita Jelisejeff ihailevat Liis Pihlikin upeaa teosta.
Filtti kokoaa verkostoonsa huovuttajat, taiteilijat, käsityöläiset, opettajat, ohjaajat ja villantuottajat. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus on edistää jäsenten välistä yhteistyötä, ammattitaitoa ja ammatin harjoittamiseen liittyviä yleisiä ja yhteisiä etuja, tukea näyttelytoimintaa, järjestää huovutuskursseja ja -työpajoja sekä tiedottaa kotimaisista ja kansainvälisistä tapahtumista, näyttelyistä ja kilpailuista. Yhdistyksen kotipaikka on Jämsä.
Suomen Huopayhdistys Filtti ry
Geometriset muodot
17.7.–10.8.2025
Galleria Kivipankki
Seppolantie 7, Jämsä
Avoinna ti–su klo 12–17
Lisätietoja 045 130 4555, info@filtti.fi
VAPAA PÄÄSY
Teksti ja kuvat: Johanna Suominen