Jämsän asemanseudulle valmistui kunnianhimoinen ideasuunnitelma

Jämsän kaupungin tilaama asemanseudun kehittämistä tarkasteleva Jämsän sujuvat ja kestävät matkaketjut -suunnitelma on valmistunut. Työssä selvitettiin Jämsän rautatieaseman kehittämistä asumisen ja kestävän liikkumisen matkakeskuksena.

Matkaketjujen kehittämiseen tähdännyt työ on valmistunut Ramboll Finland Oy:n toimesta. Keväällä käynnistyneen selvityksen päätulokset ovat asemanseudun maankäytön kehittämisen viitesuunnitelma ja matkaketjujen kehittämissuunnitelma. Selvitys on laadittu osana Keski-Suomen liiton rahoittamaa SASU-hanketta (Sujuvan asumisen palvelut tukemassa yrittämistä, työtä ja sijoittautumista), jolla tavoitellaan uusia yrityksiä, työpaikkoja ja ylipäätään työn tekemistä Jämsään.

Työssä selvitettiin Jämsän rautatieaseman roolia ja kehittämistä osana Jämsän ulkoisen liikenteen saavutettavuutta (matkaketjuja) sekä Jämsän keskustan – Seppolan – kehittämistä. Suunnitelman liikenteellisenä lähtökohtana ovat olleet Jämsästä alkavien ja Jämsään päättyvien kuntarajan ylittävien matkojen määrä ja suuntautuminen sekä juna ja linja-autoliikenteen nykyinen tarjonta. Asemanseudun maankäytön kehittämispotentiaalia arvioitiin nykyisen palvelurakenteen saavutettavuuden ja monipuolisuuden kannalta.

Työn keskeisenä lähtökohtana oli vahva käyttäjävuorovaikutus. Työn aikana järjestettiin työpajoja, haastatteluja sekä laaja junamatkustajille suunnattu kysely. Loppuraportti esiteltiin 1. marraskuuta kaikille avoimessa tilaisuudessa Jämsän sairaalan auditoriossa sekä etäyhteydellä. Aihe herätti paljon kiinnostusta ja mielenkiintoista keskustelua, asemanseudun kehittäminen nähdään selvästi tärkeänä asiana.

Linja-autoasema rautatieasemalle?

Viitesuunnitelma on ideatasoinen suunnitelma, jossa on tarkasteltu rautatieaseman palvelujen ja liikennejärjestelyjen kehittämistä sekä lähialueen maankäytön vahvistamista kokonaisuutena, joka luo edellytyksiä rautatieaseman kehittämiseksi koko Jämsää palvelevaksi matkakeskukseksi. Ideasuunnitelman edistäminen on jaettu kolmeen vaiheeseen, jossa lopputilanteessa Jämsän linja-autoasema siirtyisi rautatieasemalle. Alkuvaiheen kehittämistoimenpiteet painottuvat asemapalvelujen, liityntäliikenteen järjestelyjen ja pysäköinnin parantamiseen.

Viitesuunnitelmassa asemaa ympäröiviin kortteleihin on osoitettu uutta asumiseen painottuvaa rakentamista, joka vahvistaa asemanseudun palvelujen edellytyksiä ja koko asemanseudun elävöittämistä. Uusia asuinkortteleita on suunniteltu pääasiassa Pääskysmäentien ja aseman väliselle alueelle.

Viitesuunnitelmassa asemalle johtavia reittejä kehitetään niin, että saapumista asemalle selkiytetään. Liikenneväyliä kehitetään, jotta aseman saavutettavuus kaikilla liikkumismuodoilla parantuu.  Asemakeskuksen liikennejärjestelyjä on osoitettu suunnitelmaan niin, että liikennealueet saadaan tehokkaammin liityntäpysäköinnin, bussiliikenteen ja pysäkkien sekä kävelijöiden ja pyöräilijöiden käyttöön.

Matkaketjujen kehittämisessä keskitytään liikennejärjestelyjen ja liikkumispalveluiden kehittämiseen. Fyysisen ympäristön kehittämisen painopiste on nopealla aikataululla tehtävissä toimenpiteissä ja siinä määritetään erityisesti matkaketjuyhteyksiin ja liityntämahdollisuuksiin liittyviä toimenpiteitä. Liityntäliikenteen kehittäminen edellyttää kaikkien liityntämuotojen (linja-auto, taksit, liityntäpysäköinti ja saattoliikenne, jalankulku, pyöräily ja uudet kaupunkiliikenteen muodot) olosuhteiden parantamista. Lisäksi tehtiin ehdotuksia liikkumispalvelujen käytettävyyden parantamiseksi informaatiota, matkan ostamista ja lippujärjestelmiä kehittämällä.

Valmistunut suunnitelma palvelee asemanseudun kehittämistä koskevaa paikallista keskustelua ja osoittaa mahdollisia jatkotoimenpiteitä, joilla asemanseudun ja Jämsän saavutettavuuden kehittäminen voidaan aloittaa.

Lisätietoja:
Jämsän kaupunki: Piritta Koskinen, projektipäällikkö, SASU -hanke/Sujuvan asumisen palvelut tukemassa yrittämistä, työtä ja sijoittautumista, p. 040 615 2855, piritta.koskinen@jamsa.fi

Vuoden 2025 loppuun asti kestävä SASU – Sujuvan asumisen palvelut tukemassa yrittämistä, työtä ja sijoittautumista -hanke on osa äkillisen rakennemuutoksen Jämsä-pakettia. Hankkeelle on myönnetty rahoitus Keski-Suomen liiton Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahasta (AKKE).

Lue lisää SASU-hankkeesta: Sujuvan asumisen äärellä

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös