Näytelmäkirjailija Sirkku Peltola pääkirjaston vieraana tiistaina 7. marraskuuta

Kello 18 alkavassa keskustelutilaisuudessa Peltola pohtii mm. sitä, millaista valtaa käsikirjoittajalla ja taiteentekijällä on, miten näytelmät syntyvät ja yleisestikin kulttuurin merkitystä.

Sirkku Peltola on yksi Suomen eniten esitetyimpiä näytelmäkirjailijoita ja menestyneimpiä teatteriohjaajia. Peltola on kirjoittanut yli 30 näytelmää. Hänet valittiin taiteen akateemikoksi keväällä 2023, ensimmäisenä näytelmäkirjallisuuden edustajana.

Peltolan kirjalliseen tuotantoonsa kuuluu niin draamaa, komediaa, lastennäytelmiä kuin musikaalejakin. Hänen tunnetuin näytelmänsä lienee Kotalan sukusaagan aloittanut Suomen hevonen, jota on myös Jämsässä esitetty. Vuonna 2004 alkaneen sarjan viides osa Reikäleipä oli ensi-illassa Tampereen Työväen Teatterissa lokakuussa alkupuolella.

Muita erityisen tunnettuja teoksia ovat musikaalit Suruttomat (2004), Patukkaooppera (2007) ja Tytöt 1918 (2018). Peltola on saanut useita eri tunnustuksia ja palkintoja, kuten Lea-palkinnon (2002), Olavi Veistäjä -palkinnon (2005), Suomi-palkinnon (2005) sekä Pro Finlandia -mitalin (2018).

Sirkku Peltola toivoo, että kulttuuri ja taide ymmärretään laajemmassa merkityksessä yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Ajattelen, että taide on osa sivistystä. Ja ilman sivistystä ei ole demokratiaa, ei voida puhua sivistysvaltiosta.

Tilaisuuteen on ennakkoon ilmoittautuminen työväenopiston sivuilla. Keskustelutilaisuus kestää noin tunnin ja siihen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Lisätietoja: kirjastonhoitaja Tommi Tapiainen, p. 040 635 9960, tommi.tapiainen@jamsa.fi
Kirjailijan kuva: Kari Sunnari / Tampereen Työväen Teatteri

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös