Opiskelijat ideoivat kaupunki­sovellusta Jämsään

Jyväskylän ammattikorkeakoulun InnoFlash-opintojaksolla tartuttiin Jämsä App -kehityshaasteeseen, ja lopputuloksena syntyi luovia ja monipuolisia ratkaisuja.

Millainen voisi olla Jämsä App, kaupunkisovellus, joka tarjoaa näppärästi tietoa kaupunkimme tapahtumista, paikoista ja mahdollisuuksista? Millaisia toimintoja siinä olisi? Miten se palvelisi parhaiten Jämsässä vierailevia? Muun muassa tällaisia kysymyksiä on pohdittu tänä syksynä InnoFlash-opintojaksolla Jyväskylän ammattikorkeakoulussa (Jamk) sekä Ammattiopisto Gradian Jämsän toimipisteellä.

InnoFlash on yksi osa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Future Factory -opintokokonaisuutta, joka sisältää yrittäjyys-, innovaatio- ja projektiopintoja. Opintojaksot kytketään yritysten ja organisaatioiden haasteisiin, TKI-toimintaan sekä alueen keskeisiin kehityshankkeisiin toimeksiantojen kautta.

Jämsän kaupungin SASU-hanke yhteistyössä Ohjelmistotakojat ry:n kanssa antoi opiskelijoille toimeksiannon Jämsä Appin kehittämiseen liittyen. Tarkoituksena oli pohtia, mitä tietoa sovellus voisi antaa eri käyttäjäryhmille, millaisia toimintoja sovelluksessa tulisi olla ja miten se palvelisi eri kohderyhmiä.

Toimeksianto esiteltiin myös Ammattiopisto Gradian Jämsän toimipisteen liiketoiminnan opiskelijoille ja Jämsän lukion liiketoiminnan oppiaineen opiskelijoille Tikka-hankkeen ja Gradian tekemän yhteistyön myötä.

Innostavaa yhteistyötä

Opiskelijat ideoivat luovia ja erilaisia ratkaisuja, ja kehittämishaastetta lähestyttiin erilaisin painotuksin. Toisen asteen opiskelijat keskittyivät enemmän taustatutkimukseen, kun taas Jamkin opiskelijat menivät astetta syvemmälle konkretiaan ja yksityiskohtaisempiin sovelluksen ominaisuuksiin.

Molemmissa toimeksiannoissa opiskelijat toteuttivat useita haastatteluja, joiden tuloksista saatiin tärkeää tietoa eri kohderyhmien tarpeista ja toiveista. Joissain tuotoksissa korostettiin sovelluksen pelillisyyttä, osassa kaupungin peruspalvelujen esiintuomista, kun taas osa keskittyi enemmän yritysten tarjonnan näkökulmiin.

Liiketoiminnan opettaja Tiia Rautiala-Rantanen Gradialta kommentoi, että viikon kestänyt InnoFlash-jakso oli innostava ja opettavainen.
– Omalta osaltani odotukset ylittyivät, opin itsekin uutta. Kaikin puolin erittäin hyvä lopputulema.

Työparina toiminut Jamkin Future Factory -toiminnasta vastaava Mari Hakkarainen lisää, että ryhmän työskentely toimi hyvin, ja opiskelijat olivat tyytyväisiä saamiinsa oppeihin ja omaan tekemiseen.
– Toimeksianto oli opiskelijoille sopiva: läheltä, helposti ymmärrettävä ja myös opiskelijoita itseään hyödyttävä. Tämä varmasti auttoi onnistumisessa.

Ohjelmistotakojat mukana tukemassa tulevaisuuden osaajia

Myös SASU-hanke toimeksiantajana on tyytyväinen yhteistyöhön ja lopputuloksiin.
– Gradialla kaikissa ratkaisuissa oli hyviä ja toisiaan täydentäviä näkökulmia, ja halusimme palkita kaikki tiimit motivoitumisesta ja sitoutumisesta haasteeseen. Jamkin toimeksiannossa nähtiin useita erinomaisia lopputuloksia, ja lopulta voittajaksi valikoitui ratkaisu, jonka pohjalta arvioimme, että meidän olisi helpointa jatkaa sovelluksen kehittämistä eteenpäin. Tiimin lopputuloksen ammattimaisuus teki vaikutuksen, projektipäällikkö Piritta Koskinen kehuu ja lisää, että InnoFlashin avulla saatiin hyödyllistä taustatietoa sekä ideoita, joita olisi mahdollista jatkossa hyödyntää.

Projektissa oli mukana myös Ohjelmistotakojat ry. Se on jämsäläinen yhdistys, jonka tarkoitus on edistää ohjelmistoalan ja siihen läheisesti liittyvien toimialojen toimintaa ja verkostoja alueella. Yksi keskeisistä tehtävistä on ohjelmisto-osaamisen tukeminen ja kasvun edistäminen opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden parissa. Tavoite on tukea alan tulevaisuuden osaajia ja vahvistaa yhteistyötä oppilaitosten ja liike-elämän välillä.

– Tämänkaltaiset projektit luovat arvokasta vuoropuhelua oppilaiden ja yritysten välille, tarjoavat hyötyjä molemmille osapuolille. Oppilaille työskentely oikeiden toimeksiantojen parissa antaa arvokasta kokemusta ja valmiuksia työelämään, ja avaa tilaisuuden kasvattaa omaa ammatillista verkostoaan, mikä voi parhaimmillaan johtaa työllistymiseen. Toimeksiantajan hyötynä on mm. se, että opiskelijat tuovat projekteihin usein uusia ja innovatiivisia ajatuksia, tuoreita näkökulmia ja ideoita. Lisäksi opiskelijaprojektit tarjoavat konkreettisia tuloksia, jotka voivat toimia pohjana jatkokehitykselle. Oli ilo olla mukana projektissa, Anne Silván, Sari Hildén ja Eki Loippo Ohjelmistotakojilta kommentoivat.

Lisätietoja:
Jämsän kaupunki: Piritta Koskinen, projektipäällikkö, SASU -hanke/Sujuvan asumisen palvelut tukemassa yrittämistä, työtä ja sijoittautumista, p. 040 615 2855, piritta.koskinen@jamsa.fi

Vuoden 2025 loppuun asti kestävä SASU – Sujuvan asumisen palvelut tukemassa yrittämistä, työtä ja sijoittautumista -hanke on osa äkillisen rakennemuutoksen Jämsä-pakettia. Hankkeelle on myönnetty rahoitus Keski-Suomen liiton Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahasta (AKKE).

Lue lisää SASU-hankkeesta: Sujuvan asumisen äärellä

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös