Paljakan performanssissa heittäydytään täysillä

Jämsänkoskella nähdään maailman kantaesitys sunnuntaina 13.7., kun Paljakan performanssin Älä kanaa katso saa ensi-iltansa. Harri István Mäen kirjoittaman ja ohjaaman näytelmän tähtinä loistavat Reijo Ahonen ja Riika Raitio.
Paljakan performanssi
Älä kanaa katso
Ensi-ilta 13.7.2025
Jämsässä, tarkemmin sanottuna Jämsänkoskella, Paljakan asuinalueella sijaitsee kenties Suomen sympaattisin kesäteatteri. Omakotitalon pihamaalla on näyttämö, sen edessä tuoleja riveissä, pihanperällä huussi, eikä muuta tarvitakaan. Jämsänkoskelainen teatterialan konkari Reijo ”Repa” Ahonen käynnisti Paljakan performanssin teatteritoiminnan vuosi sitten kesällä kahdesta monologista, Maisteri Fiasko ja Miksi Napoleon istuu koostuvalla esityksellä.
Nyt Repa kutsuu jälleen teatterin ystävät omalle pihamaalleen. Älä kanaa katso nähdään maailman kantaesityksessä Paljakalla sunnuntaina 13.7.2025. Kuten viime kesänä, nytkin käsikirjoittaja ja ohjaaja on Harri István Mäki. Repa ja Harri ovat tehneet yhdessä teatteria pitkään – tämän kesän näytelmä Älä kanaa katso on jo kolmas minkä Harri on kirjoittanut Repalle.
Tosin tällä kertaa kyseessä ei ole monologi, vaan teksti on kirjoitettu paitsi Repalle, myös Ylen toimittajana ja juontajana paremmin tunnetulle Riika Raitiolle. Ajatus sai alkunsa vuosi sitten, täsmälleen samasta paikasta, Paljakan performanssin lavalta.
– Olin tekemässä Ylelle juttua ja tulin maininneeksi, että olen nuorena näytellyt, ja että voisihan se olla joskus kivaa kokeilla uudestaan. Katseltiin siinä sopivia kuvauspaikkoja, ja katsomossa istuva Harri kommentoi meidän näyttävän hyvältä kaksikolta siellä lavalla, Riika muistelee.
Harri ikään kuin näki Riikan ja Repan näyttämöllä heti roolihahmoina, ja saman tien syttyi ajatus miniästä ja appiukosta. Mielessä alkoi kehkeytyä tarina, ja kun myöhemmin varmistui, että Riika tosiaan on valmis hyppäämään näyttämölle 30 vuoden tauon jälkeen, antoi Harri kynän sauhuta.

Täysillä mennään
Kolmikon yhteistyö on sujunut mainiosti, ja esityskautta odotetaan innolla.
– Halusin tällä kertaa tehdä teatteria yhdessä jonkun toisen kanssa. On mukavaa, kun on joku muukin tässä rinnalla jännittämässä, Repa kiittelee. Riika puolestaan on opintovapaalla ja tekee hierojan opintoja, minkä ansiosta arki on tavanomaista väljempää, joten aika oli oikea teatterille.
Nuorena Riika näytteli Vammalan teatterissa ja haaveili näyttelijän urasta. Toisaalta haaveissa oli myös aivokirurgin ammatti, mutta toisin kävi – Riikasta tuli toimittaja ja puheviestinnän ammattilainen, joka on juontanut monenlaista, mm. valtakunnallisia että alueellisia televisio- ja radiouutisia ja tv:n ajankohtaisohjelmia. Joten esiintyminen sinänsä ei ole uutta.
– Onhan tämä ollut erilaista ja ihan mahtavaa, saa heittäytyä vapaammin ilmaisuun. Täysillä mennään! Hyvin otti tuo appiukko minut heti vastaan, Riika nauraa.
Myös Repa on nauttinut teatterin tekemisestä täysin siemauksin. Appiukon hahmo tuntuu kotoisalta.
– Tätä on ollut mukava tehdä, olen minä näissä tamineissa viihtynyt.
Repa paljastaa, että Paljakan performanssi saa jatkoa ensi kesänä, jolloin ohjaajan puikkoihin hyppää Risto Hakola. Näytelmänä nähdään Maaninkavaara, joka pohjautuu Miika Nousiaisen romaaniin.

Erilaista kesäteatteria
Viimevuotiseen tapaan tarjolla on totutusta poikkeavaa kesäteatteria, sillä kyseessä ei ole kevyttä komediaa tai musiikkinäytelmää. Huumoriakin toki on, mutta myös vakavampaa asiaa. Ikärajasuositus esitykselle on 13 vuotta.
Näytelmässä kana ilmestyy väsyneen miniän ikkunan taakse. Ja niin miniä jättää perheensä ja katoaa salaperäiselle saarelle. Ratkaisu ravisuttaa appiukkoa, joka huolestuneena lähtee perään. Tarinan keskiössä onkin miniän ja appiukon välinen, melkoisen erityislaatuinen suhde. Näytelmää voi hyvällä syyllä kuvailla moniulotteiseksi, hieman mystiseksikin.
– Olen käsikirjoittajana aina halunnut kokeilla rajoja. Suomessa on pitkä, omanlaisensa kesäteatterihistoriansa, eikä samanlaista löydy muualta. Kiinnostavaa teatteria on niin monenlaista, eivätkä genret kilpaile keskenään, Harri kiteyttää.

Läsnäoloa hetkessä
Kuten Riika toteaakin, Harrin draamatekstit eivät ole helppoja – ei näyttelijälle eikä katsojalle.
– Teatterin pitääkin haastaa. Katsojia kannustan tulemaan paikalle avoimin mielin, ei kannata takertua liikaa siihen, että ymmärtääkö varmasti ihan jokaisen yksityiskohdan, Riika vinkkaa.
Näytelmässä on oma filosofinen puolensa ja paljon symboliikkaa, mutta toisaalta katsomiskokemusta ei haittaa, vaikka Wittgenstein tai Aurelius-viittaukset eivät aukeaisikaan. Totuuden etsiminen, rehellisyys ja sillan rakentaminen ihmisten välille ovat näytelmän kantavia teemoja. Eikä yhteiskuntakritiikkiäkään ole unohdettu.
Mutta entäs se kana, mikä ihmeen kana miniän ikkunan taakse oikein ilmestyy? Oikeaa kanaa ei näyttämöllä nähdä, ja jokainen katsoja saa vapauden tulkita kanan kuten haluaa. Harrilta onkin ehditty jo usein kysyä, miksi ihmeessä juuri kana?
– Olen hoitanut kanoja, ne ovat kiehtovia eläimiä. Eikä lainkaan niin tyhmiä kuin usein ajatellaan. Myös kirjoittamissani ja kuvittamissani lastenkirjoissa on seikkaillut kanoja.
En halua paljastaa liikaa itse näytelmästä, mutta sen voin kertoa, että luvassa on totisesti mielenkiintoista, ajatuksia herättävää ja hyvällä tavalla hämmentävää teatteria. Paljakan performanssi on elämys, joka pitää itse kokea.
Katsojille Harrilla on hyvä vinkki:
– Suosittelen heittäytymään, olemaan vahvasti läsnä hetkessä.
Loppuun roomalaisen keisarin ja filosofin Marcus Aureliuksen (121–180 jKr) hieno sitaatti, joka liittyy olennaisesti näytelmään: ”Jos se ei ole oikein, älä tee sitä. Jos se ei ole totta, älä sano sitä.”
Älä kanaa katso
Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri István Mäki
Rooleissa: Reijo Ahonen ja Riika Raitio
K13-ikäraja
Näytökset:
su 13.7. klo 15
ke 16.7. klo 18
to 17.7. klo 18
su 20.7. klo 15
ke 23.7. klo 15
to 24.7. klo 18
ke 30.7. klo 18
to 31.7. klo 18
su 3.8. klo 15
ti 5.8. klo 18
Varaukset numeroon: 040 570 6678
Mäkeläntie 21, Jämsänkoski
Teksti ja kuvat: Johanna Suominen