TKI-Road Show toi ideoita tuotekehitykseen

Jämsässä järjestettiin perjantaina syyskuun 13. päivänä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan (TKI) liittyvä tapahtuma TKI-Road Show. Tapahtumassa oli mahdollista tutustua korkeakoulujen tarjoamiin innovaatio- ja teknologiapalveluihin tuotekehityksessä.

TKI-Road Show tapahtumassa yrittäjät saivat tutustua korkeakoulujen tarjoamiin uusiin innovaatioihin ja teknologioihin tuotekehityksessä. Tapahtumapisteillä esiteltiin mm. 3D-tulostusta, robotikkaa, kiertotalousratkaisuja sekä biomassojen hyödyntämistä.  Tapahtumassa esiteltiin myös korkeakoulujen tarjoamia yhteistyömahdollisuuksia tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan.

Yhteistyö korostui avauspuheenvuoroissa

Tilaisuuden alussa kuultiin eri toimijoiden puheenvuoroja. Jämsän kaupungin elinkeinopäällikkö Marja Salonen avasi tilaisuuden ja korosti alueen yrittäjyyden merkitystä kaupungin elinvoimaisuuden kehittämisessä.  Yritykset ovat keskeisessä roolissa innovaatioiden synnyssä ja kilpailukyvyn vahvistamisessa. Menestymiseen tarvitaan yhteistyötä kaikilta sektoreilta; yrityksiltä, julkiselta sektorilta ja korkeakouluilta.

Yrittäjien puheenvuorossa toimitusjohtaja Atte Porkkala toi esiin ohjelmistorobotiikan ja automaation merkityksen modernissa liiketoiminnassa. Hänen yrityksensä, Softarobotit Oy, tarjoaa vaativia ohjelmistorobotiikan ratkaisuja, jotka mahdollistavat liiketoimintaprosessien automatisoinnin ilman keskeytyksiä. Porkkala mainitsi myös Ohjelmistotakomo-nimisen yhdistyksen, joka yhdistää ohjelmistoalan yrityksiä ja opiskelijoita, tarjoten nuorille mahdollisuuksia saada harjoittelupaikkoja ja yrityksille osaajia.

Tilaisuuden alussa kuultiin myös yritysten ja korkeakoulujen välisistä yhteistyömahdollisuuksista. Yrityspalvelupäällikkö Suvi Harsunen Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta kertoi tiedekunnan tarjoamista huippuluokan laboratorioista ja teknologiasta, jotka ovat yrittäjien käytettävissä. Puolestaan asiakkuuspäällikkö Eeva Pöykkö Jyväskylän ammattikorkeakoulusta esitteli teknologia yksikön laajaa yritysyhteistyötä sekä tutkimus- ja kehitystoimintaa.

Kuvassa vasemmalla Jämsän kaupungin elinkeinopäällikkö Marja Salonen, Softarobotit toimitusjohtaja Atte Porkkala, Yrityspalvelupäällikkö Suvi Harsunen Jyväskylän yliopistosta sekä oikealla asiakkuuspäällikkö Eeva Pöykkö Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Teemapisteet ja keskustelut asiantuntijoiden kanssa

Tapahtuman kohokohtana oli vapaa kiertely teemapisteillä, joissa tapahtumaan osallistujat saivat keskustella Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden kanssa heitä kiinnostavista aiheista. Esittelyssä olivat muun muassa 3D-tulostus ja prototyyppien valmistus, virtuaaliteknologia, yhteistyörobotit,  biomassojen hyödyntäminen sekä kiertotalouden mahdollisuudet.

Prototyyppien ja pienerien valmistukseen 3D -tulostus

3D-tulostus ja prototyyppien valmistus oli yksi kiinnostavimmista teemoista. 3D-tulostusteknologiaa voidaan hyödyntää pienerien ja prototyyppien valmistuksessa, sekä miten korvaavien materiaalien toimivuus varmistetaan lujuus- ja kovuusmittauksilla.

VR-lasit ja yhteistyörobotit

Virtuaaliteknologia pisteellä sai tutustua mm. VR-laseihin, joita hyödynnetään nykypäivänä opetuksessa ja yrityksien toiminnoissa. Tapahtumassa oli esillä myös yhteistyörobotit, joita voidaan käyttää apuna työnteossa ja niillä voidaan teettää tuotannossa tapahtuvia toistuvia tehtäviä.

Kiertotalouden ja biomassojen hyödyntäminen

Kiertotalousratkaisut tarjosivat näkökulmia siihen, miten yritykset voivat hyödyntää tuotannossaan syntyviä jätteitä taloudellisesti. Puolestaan biomassoja (marjat, kasvit ja puun eri osista syntyvä jäte) voidaan hyödyntää myös eri tarkoituksiin. Esimerkiksi puun pihkaa voi hyödyntää antibakteerisena aineena laastareissa.

Tuotekehitykseen apua korkeakouluista

Teemapisteillä korkeakoulut esittelivät laajasti tarjoamaansa TKI-toimintaa. Korkeakoulut kannustivat yrityksiä olemaan yhteydessä kehitysprojekteissa, sillä opiskelijayhteistyö voi tarjota kustannustehokkaita ja innovatiivisia ratkaisuja esimerkiksi opinnäytetöiden ja projektien kautta. Korkeakoulut järjestävät myös räätälöityjä opintoja yrityksille.

Tapahtuman järjesti Jämsän kaupungin hallinnoima Tikka-hanke yhteistyössä TKI-telakointi -hankkeen, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston kanssa.

Lisätietoja: Projektipäällikkö, TIKKA- hanke Seppo Savo, p. 044 4939 448

Tikka-hanke edistää uudistuvaa teollisuutta ja kaupungin elinvoimaa. Työn mahdollistaa Keski-Suomen liiton myöntämä AKKE-rahoitus, jolla pyritään Jämsän äkillisen rakennemuutostilanteen hoitamiseen, koordinaatioon ja toimintaympäristön kehittämiseen uuden yritystoiminnan ja työpaikkojen luomiseksi.

Keski-Suomen liiton logo

Jaa sosiaalisessa mediassa

Read also