Väkivaltaa ihannoiva ilmiö huolettaa poliisia ja Jämsän kaupunkia

Yhdessä voimme torjua ääriajattelun ja väkivallan ihannoinnin haitalliset vaikutukset ja luoda turvallisen oppimis- ja kasvuympäristön kaikille. Kotien tärkeä rooli lasten ja nuorten ajattelussa ja arvomaailmassa on keskeinen.

Julkisuusperiaatteen mukaisesti poliisi osallistuu aktiivisesti ja oma-aloitteisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun turvallisuuskysymyksistä omalla toiminta-alueellaan (JulkL 20.2 §). Aktiivinen osallistuminen tarkoittaa muun muassa tiedottamista poliisin toiminnan tuloksista, turvallisuutta parantavista suunnitelmista sekä yleisestä turvallisuustilanteesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä. Ilmiötiedotteella kerrotaan yksittäistä rikosasiaa tai tapahtumaa laajemmasta ilmiöstä.

Tällä tiedotteella poliisi haluaa tuoda esiin taustavaikutteita ilmiöstä, joka nousi julkiseen keskusteluun alkujaan 22.12.2024 Discord-sovelluksen keskusteluryhmässä, Jämsänkosken yhtenäiskoulua 7.1.2025 koskevan henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun liittyen.

– Poliisin esitutkinnassa on käynyt teknisten tutkimusten perusteella ilmi, että rikolliseen tekoon epäiltyjen henkilöiden käytössä olevissa laitteissa on ollut suuri määrä ääriajatteluun liittyvää kuva- ja videomateriaalia. Tämän lisäksi rikolliseen tekoon epäiltyjen henkilöiden käytössä olevissa laitteissa on ollut suuri määrä väkivaltaa ihannoivaa kuva- ja videomateriaalia. Haitalliselle materiaalille altistumista on tapahtunut useamman kuukauden ajan, toteaa rikoskomisario Markus Antila.

 

Ääriajattelu ilmiönä kasvaa

– Yleisellä tasolla tällaisella visuaalisella materiaalilla voidaan katsoa olevan merkittävää haitallista vaikutusta lapsen kasvulle ja kehitykselle. Vaikka kyseisen materiaalin hallussapito ei ole laissa kiellettyä, ääriajattelulle tai toisten vahingoittamista tai tappamista ihannoivaa materiaalia ei voida pitää yhteiskunnallisesti hyväksyttävänä, etenkään erityisen haavoittuvassa iässä oleville lapsille, Antila jatkaa kommentoiden ilmiötä yleisellä tasolla. Poliisi ei yksilöi, millaisesta ääriajattelusta tutkittavana olevassa asiassa on kyse vaan painottaa kaikenlaisen ääriajattelun haitallisuutta.

– Lapsia ei tule missään olosuhteissa syyllistää heidän ajattelemattomasta käytöksestä. Ilmiönä on kuitenkin todettava, että kaikenlainen ääriajattelu ja väkivallan ihannointi näyttää siirtyvän yhä nuorempiin ja nuorempiin henkilöihin.

– Lapset ja nuoret ovat kiinnostuneita tietoverkoissa jaettavasta materiaalista ja ovat siten varsin alttiita ottamaan vaikutteita näkemästään tietosisällöstä. Ilmiönä ääriajattelu ja väkivallan ihannointi vaikuttaa lasten kasvun ja kehityksen lisäksi myös oppilaitosturvallisuuteen. Koulut ja oppilaitokset ovat paikkoja, joissa oppivelvollisessa iässä olevat lapset oppivat uusia elämäntaitoja, muodostavat ystävyyssuhteita ja viettävät valtaosan päivästään. Lapsen kasvulle ja kehitykselle haitallisella visuaalisella materiaalilla on näin ollen epätoivottavaa vaikutusta myös oppilaitosten arkeen, Antila toteaa.

 

Tukea moniviranomaisyhteistyönä

Yksittäisen rikoksen esitutkinnan viestinnän näkökulmasta poliisi noudattaa tässä asiassa julkisuuslain rajoitteita. Esitutkinta on kesken ja asiaan liittyy arkaluonteisia yksityiselämään liittyviä ehdottomasti salassa pidettäviä tietoja. (JulkL 24.1 § 3. 26 ja 32 kohta, 458/2011). Esitutkinnan keskiössä ovat tapahtumat, joissa erityisen haavoittuvassa asemassa olevien lasten, myös rikolliseen tekoon epäiltyjen osalta, hoidon ja huolenpidon tarve, sekä kehitystä vaarantavat olosuhteet tai lapsen oma käyttäytyminen edellyttävät mahdollista lastensuojelun tarpeen selvittämistä. Tätä selvitystä tehdään moniviranomaisyhteistyössä alueen viranomaisten kesken.

 

Kouluilla on valmiit toimintamallit

Jämsän kaupunki on syvästi huolissaan vakavasta ääriajattelun ja väkivallan ihannoinnin ilmiöstä, joka on noussut esiin viimeaikaisissa tapahtumissa. Johtava rehtori Juha Damskägg korostaa, että kouluilla on olemassa valmiit toimintamallit erityistilanteita varten.

– Teemme tiivistä yhteistyötä poliisin, opiskeluhuollon, sosiaaliviranomaisten ja terveydenhuollon kanssa varmistaaksemme, että kaikki osapuolet saavat tarvitsemansa tuen ja avun. Koulun opiskeluhuolto toimii aktiivisesti tarjoten tukea ja apua oppilaille ja heidän perheilleen. Koulukuraattorit, kouluterveydenhoitajat ja muut opiskeluhuollon ammattilaiset ovat valmiina auttamaan.

– Jämsän koulut ovat turvallisia paikkoja, joissa oppilaat voivat keskittyä oppimiseen ja kasvuun. Turvallisuustoimenpiteet ovat jatkuvasti arvioinnin ja kehittämisen kohteena, Damskägg sanoo ja jatkaa -Olemme sitoutuneet varmistamaan, että oppilaat voivat käydä koulua turvallisesti ja että he saavat tarvitsemansa tuen ja avun.

– Yhdessä voimme torjua ääriajattelun ja väkivallan ihannoinnin haitalliset vaikutukset ja luoda turvallisen oppimis- ja kasvuympäristön kaikille. Kotien tärkeä rooli lasten ja nuorten ajattelussa ja arvomaailmassa on keskeinen. Yhdessä voimme vahvistaa lasten ja nuorten myönteistä kehitystä ja turvallisuudentunnetta, Damskägg toteaa.

 

Lisätiedot:

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markus Antila p. 0295 445 336. Poliisilla ei ole esitutkintaan liittyen enempää tiedotettavaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös