Kouluttautuminen

Mietitkö alan vaihtoa tai kaipaako osaamisesi päivittämistä? Tutustu erilaisiin vaihtoehtoihin opiskella työttömänä, lomautettuna tai työn ohessa.

Tutustu palvelutarjontaamme ja ota yhteyttä omaan työllisyysasiantuntijaasi, mikäli harkitset opintojen aloittamista. Näin voimme selvittää sinulle parhaiten sopivan tavan päivittää osaamistasi. Tarvittaessa selvitämme myös oikeutesi työttömyysetuuteen opintojen aikana. Lisätietoa erilaisista mahdollisuuksista opiskella työttömänä, lomautettuna tai työn ohessa löydät Työmarkkinatorilta.

Jos mietit alan vaihtoa tai urasuunnitelmiasi, voit halutessasi keskustella asiasta myös ammatinvalinnan- ja uraohjauksen psykologin kanssa. Ota yhteyttä omaan työllisyysasiantuntijaasi ja kysy mahdollisuutta päästä mukaan ohjaukseen.

Voit jättää omalle työllisyysasiantuntijallesi yhteydenottopyynnön Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa. Jos et voi käyttää sähköistä asiointia, voit soittaa Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen puhelinpalveluun.

Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen puhelinpalvelu

arkisin klo 9-11 ja klo 12-15 (puhelun hinta pvm/mpm)

Palveluita osaamisen kehittämiseksi

  • Työvoimakoulutuksella kehität ammatillista osaamistasi ja edistät työllistymistäsi. Jos olet työtön, sinulla on työvoimakoulutuksen aikana oikeus samaan työttömyysturvaan kuin työttömänä sekä mahdolliseen kulukorvaukseen.

    Tutustu Työmarkkinatorilla haussa oleviin työvoimakoulutuksiin (tyomarkkinatori.fi). Voit hakea koulutuksiin omatoimisesti Työmarkkinatorin kautta. Koulutuksen järjestävä työvoimaviranomainen päättää opiskelijoiden valitsemisesta ja varmistaa, että täytät koulutuksen pääsyvaatimukset.

    Työmarkkinatorin aluesivuiltamme löydät lisätietoa työvoimakoulutuksesta (tyomarkkinatori.fi).

  • Omaehtoinen opiskelu on tarkoitettu lyhytkestoiseen ja nopeasti työmarkkinoille valmistavaan opiskeluun. Omaehtoisia opintoja ovat sellaiset opinnot, joiden tuottamisesta ja opiskelijavalinnasta vastaa jokin oppilaitos eikä työvoimaviranomainen. Voit saada työttömyysetuutta lyhytkestoisiin, sivutoimisiin tai päätoimisiin opintoihin.

    Työmarkkinatorin aluesivuiltamme löydät lisätietoa omaehtoisesta opiskelusta työttömyysetuudella (tyomarkkinatori.fi).

    Jos suunnittelet opintoja, ota heti yhteys omaan työllisyysasiantuntijaasi ja kysy, onko sinun mahdollista opiskella omaehtoisesti työttömyysetuudella. Voit jättää omalle työllisyysasiantuntijallesi yhteydenottopyynnön Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa. Jos et voi käyttää sähköistä asiointia, voit soittaa Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen puhelinpalveluun.

    Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen puhelinpalvelu

    arkisin klo 9-11 ja klo 12-15 (puhelun hinta pvm/mpm)

  • Koulutuskokeilussa voit tutustua opintoihin oppilaitoksessa sekä selvittää, onko ala sinulle sopiva. Koulutuskokeilu järjestetään oppilaitoksessa, ja se suunnitellaan yksilöllisesti tarpeidesi mukaan.

    Työmarkkinatorin aluesivuiltamme löydät lisätietoa koulutuskokeilusta (tyomarkkinatori.fi).

    Ota yhteyttä omaan työllisyysasiantuntijaasi ja kysy onko sinulla mahdollisuus osallistua koulutuskokeiluun. Voit jättää omalle työllisyysasiantuntijallesi yhteydenottopyynnön Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa. Jos et voi käyttää sähköistä asiointia, voit soittaa Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen puhelinpalveluun.

    Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen puhelinpalvelu

    arkisin klo 9-11 ja klo 12-15 (puhelun hinta pvm/mpm)

  • Oppisopimus on määräaikainen työsuhde, jonka solmit koulutuksen järjestäjän ja työpaikan kanssa. Oppisopimuksella voit suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osia. Opiskelua voi täydentää oppilaitoksessa suoritettavilla teoriaopinnoilla. Oppisopimuskoulutus on yleensä maksutonta ja saat sen aikana alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

    Jos et ole vielä töissä, sinun tulee löytää itse työpaikka, jossa voit työskennellä oppisopimuksella. Voit etsiä tarjolla olevia oppisopimustyöpaikkoja Työmarkkinatorin avoimista työpaikoista, muista työpaikkasivuistoista tai lähestyä sinua kiinnostavia työnantajia.

    Lisätietoa oppisopimuksella opiskelusta löydät oppisopimus.fi-sivustolta. Sivustolta löydät myös oman kuntasi oppisopimuskoulutuksen järjestäjät.

  • Maahanmuuttajana sinulla voi olla mahdollisuus päästä mukaan kotoutumiskoulutukseen. Oma työllisyysasiantuntijasi arvioi koulutustarpeesi.

    Työmarkkinatorilta löydät lisää tietoa työskentelystä ja opiskelusta maahanmuuttajana Suomessa.

    Voit myös soittaa omalle työllisyysasiantuntijallesi tai Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen puhelinpalveluun.

    Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen puhelinpalvelu

    arkisin klo 9-11 ja klo 12-15 (puhelun hinta pvm/mpm)

    As an immigrant you may have a possibility to attend integration courses. Your assigned unemployment specialist will evaluate your need for education.

    You can also find more information about working and studying in Finland as an immigrant from Job Market Finland.

    You can also call your assigned unemployment specialist or the phone service of Southern Central Finland Employment Area.

    Southern Central Finland Employment Area

    Phone Service, mon-fri 9 am to 11 am and 12 pm to 3 pm

  • Työllisyyspalveluiden asiakkaana voit saada työttömyysturvaa opiskelua varten. Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tarkoittaa sitä, että voit opiskella päätoimisesti jossakin oppilaitoksessa ja saada samalla työttömyysetuutta.

    Voit opiskella työttömyysetuudella enintään 24 kuukautta. Jos suoritat perusopetuksen oppimäärää, voit saada tukea enintään 48 kuukautta. Sinun pitää edistyä opinnoissasi kotoutumissuunnitelmassa sovitusti, jotta tukea voidaan maksaa.

    Työmarkkinatorin aluesivuiltamme löydät lisätietoa kotoutujan omaehtoisesta opiskelusta (tyomarkkinatori.fi).

    Työmarkkinatorilta löydät lisää tietoa työskentelystä ja opiskelusta maahanmuuttajana Suomessa.

    Jos haluat opiskelemaan työttömyysetuudella, soita omalle työllisyysasiantuntijallesi tai Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen puhelinpalveluun.

    Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen puhelinpalvelu

    arkisin klo 9-11 ja klo 12-15 (puhelun hinta pvm/mpm)

    As a client of/for employment service you can receive unemployment benefit for studying. Independent studying with the unemployment benefit means that you can study full-time in some educational institution while receiving the unemployment benefit.

    You can study with the unemployment benefit for a maximum of 24 months. However, in the case of comprehensive school education for adults, you can receive the benefit for a maximum of 48 months. In order to receive the benefit, you must progress in your studies as agreed in your integration plan.

    You can get more information about  independent studying for an immigrant  from the Regional Pages of Job Market Finland (tyomarkkinatori.fi) (in Finnish).

    You can also find more information about  working and studying in Finland as an immigrant from Job Market Finland.

    If you want to study with the unemployment benefit, call your assigned unemployment specialist or the phone service of Southern Central Finland Employment Area.

    Southern Central Finland Employment Area

    Phone Service, mon-fri 9 am to 11 am and 12 pm to 3 pm

Jaa sosiaalisessa mediassa