Työnantajalle ja yrittäjälle

Harkitsetko yrityksen perustamista vai oletko jo pitkän linjan konkari? Tutustu työnantajan ja yrittäjän palveluihimme ja ota yhteyttä yritysasiantuntijoihimme.

Ajankohtaista

Nykyisen Yrityksen ja työnantajan Oma Asioinnin käyttö päättyy 12.5.2025. Jatkossa yritysten ja työnantajien käytössä on uusi Työmarkkinatorin Yrityksen Asiointi. Uuteen asiointipalveluun tunnistaudutaan Suomi.fi -tunnistautumisella. Uudistuksen yhteydessä tiedot Oma Asioinnin vanhoista työpaikkailmoituksista eivät siirry Työmarkkinatorille. Tämän vuoksi vanhat työpaikkailmoitusmallit kannattaa ottaa talteen ennen uudistusta. Lue lisää muutoksesta Työmarkkinatorin uutisesta.

Asiointiohjeet

Työmarkkinatorin Työnantajat ja yrittäjät -sivuilla on kattavasti ohjeita työnantajille ja yrittäjille. Työmarkkinatorilta löytyy myös paljon kysytty Ohjepaketti työnantajalle työntekijän oleskeluluvan kokonaisprosessista (tyomarkkinatori.fi).

Työmarkkinatorilta löydät myös Yrityksen ja työnantajan Oma asiointi -palvelun, jossa voit julkaista työpaikkailmoituksen tai jättää yhteydenottopyynnön yritysasiantuntijalle. Yritysasiantuntijoiltamme saat henkilökohtaista neuvontaa ja ohjausta joko puhelimitse, sähköpostitse tai ajanvarauksella lähipalveluna.

Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen yritysasiantuntijoiden lisäksi kuntien omat yrityspalvelut toimivat apunasi aina aloittavan yrittäjän palveluista yrityksen kasvun tukemiseen asti. Lisätietoa kuntien yrityspalveluista ja yhteystiedot löydät oman kuntasi verkkosivuilta.

Piia Jaakkola

yritysasiantuntija, henkilöasiakaspalvelu

Toivakka

Heidi Jakara

yritysasiantuntija

Keuruu, Multia, Mänttä-Vilppula, Petäjävesi

Teija Kunnari

yritysasiantuntija

Joutsa, Jämsä, Luhanka, Toivakka

Aloittavan yrittäjän palvelut

Otathan hyvissä ajoin yhteyttä työllisyyspalveluihin, jos aiot aloittaa yritystoimintaa. Tietoa eri tavoista toimia yrittäjänä löydät Työmarkkinatorin Itsensä työllistäminen ja yrittäjyys -sivuilta (tyomarkkinatori.fi). Sivuilta löydät myös tietoa yrittäjän työttömyysturvasta.

  • Jos olet työtön ja aloitat yli kaksi viikkoa kestävän yritystoiminnan tai työllistyt omassa työssäsi yli kahden viikon ajan, ilmoita siitä työvoimaviranomaiselle. Jos olet työtön työnhakija, kun aloitat yritystoiminnan, voit valita, haetko starttirahaa vai työttömyysturvaa yrittäjyyden neljälle ensimmäiselle kuukaudelle. Työvoimaviranomainen ei ensimmäisen neljän kuukauden ajalta arvioi yritystoimintasi pää- ja sivutoimisuutta.

    Huomaathan, että jos haet työttömyysturvaa, työttömyysturvan saamisen edellytysten tulee kuitenkin täyttyä. Tämä tarkoittaa, että sinun tulee muun muassa hakea ja olla valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä sekä pitää työnhaku voimassa. Yritystoiminnasta saamasi tulot voivat vaikuttaa saamasi työttömyysturvan määrään.

    Työmarkkinatorilta löydät lisätietoa 4 kk yrittäjyyskokeilusta ja yrittäjän ja itsensä työllistäjän työttömyysturvasta (tyomarkkinatori.fi).

  • Starttiraha on aloittavalle yrittäjälle suunnattu harkinnanvarainen tuki. Sen tarkoitus on tukea yrittäjän toimeentuloa päätoimisen yritystoiminnan alkuvaiheessa, kun yrityksestä saatava tulo on vielä vähäistä.

    Starttiraha myönnetään kuudeksi kuukaudeksi siitä alkaen, kun aloitat päätoimisena yrittäjänä tai laajennat sivutoimisen yritystoiminnan päätoimiseksi. Starttirahalle voidaan myöntää jatkoa niin, että jaksojen yhteenlaskettu kesto on enintään 12 kuukautta. Starttiraha on peruspäivärahan suuruinen (noin 740 €/kk).

    Työmarkkinatorin aluesivuiltamme löydät hakuohjeet sekä lisätietoa starttirahasta (tyomarkkinatori.fi).

    Tutustu myös Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen starttirahaesitteeseen. Esitteestä löydät lisätietoa starttirahan myöntämisen edellytyksistä sekä hakuohjeita. Esitteestä löydät myös kuntakohtaiset yhteystiedot aloittavan yrittäjän palveluihin.

  • Oletko 13–28-vuotias nuori ja kiinnostunut perustamaan oman yrityksen? Tutustu 4H-yrittäjyyteen (4H.fi). Kun perustat 4H-yrityksen, liityt samalla 4H-yhdistyksen jäseneksi. Tämä tarkoittaa, että saat aina tukea ja neuvontaa yrityksesi pyörittämiseen omasta 4H-yhdistyksestäsi. 4H-yrityskoulutuksessa saat tukea ja vinkkejä ideasi kehittämiseen.

    Lisätietoa saat oman paikkakuntasi 4H-yhdistykseltä (4H.fi).

  • Yrittäjäkoulutukset ja valmennukset tarjoavat sinulle tietoa yrittämisen arjesta ja auttavat liiketoiminnan suunnittelussa.

    Lyhytkestoisena työvoimakoulutuksena järjestettävässä yrittäjäkoulutuksessa voit kehittää yritysideaasi ja saat tukea liiketoimintasuunnitelman laatimiseen. Lisäksi työvoimakoulutuksena järjestetään koulutusta, joka tähtää yrittäjän ammattitutkinnon tai sen osan suorittamiseen. Tutustu Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen yrittäjyyskoulutuksiin (tyomarkkinatori.fi).

    Voit myös suorittaa erilaisia yrittäjäkoulutuksia ja yrittäjyyskursseja omaehtoisina opintoina (tyomarkkinatori.fi) työttömyysetuudella tuettuna.

    Uravalmennus (tyomarkkinatori.fi) tarjoaa mahdollisuuden pohtia omia yrittäjyysvalmiuksiasi yhdessä valmentajan kanssa.

    Jos pohdit, mikä koulutus tai valmennus sopisi sinulle parhaiten, tai aiot aloittaa opintoja, ota yhteyttä omaan työllisyysasiantuntijaasi tai yritysasiantuntijoihimme. Voit jättää yhteydenottopyynnön Työmarkkinatorin henkilöasiakkaan Asiointi-palvelussa tai Yrityksen ja työnantajan Oma asioinnissa. Jos et voi käyttää sähköistä asiointia, voit soittaa Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen puhelinpalveluun.

    Kysy meiltä myös juuri sinun tarpeisiisi vastaavia henkilökohtaisia yrittäjyysvalmennuksia.

    Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen puhelinpalvelu

    arkisin klo 9-11 ja klo 12-15 (puhelun hinta pvm/mpm)

  • Yrittäjyystestit

    Yrittäjyystesteillä (tyomarkkinatori.fi) voit tutkia oman liikeideasi valmiutta, soveltuvuuttasi yrittäjäksi tai toimivan yrityksen kansainvälistymisen edellytyksiä tai kehittämistarpeita. Testien tekeminen ei vaadi kirjautumista.

    Liiketoimintasuunnitelma

    Työmarkkinatorin helpon työkalun avulla voit luoda liiketoimintasuunnitelman. Suunnitelma auttaa jäsentämään liikeideasi ja varmistamaan, että tärkeät asiat on huomioitu, kun perustat tai kehität yritystäsi. Voit arvioida yritystoimintasi kannattavuutta monipuolisilla talouslaskelmilla ja luoda suunnitelman, joka sopii hyvin myös starttirahahakemuksen liitteeksi. Työkalu on maksuton ja tarjolla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Työkalun käyttö vaatii joko vahvan tunnistautumisen tai sähköpostikirjautumisen.

  • Valtakunnalliset palvelut

    • Yritys-Suomi-neuvonta (suomi.fi) palvelee aloittavia ja jo toimivia yrittäjiä.
    • Leader Suomi (leadersuomi.fi) tarjoaa toimintaa, neuvontaa ja rahoitusta yrittäjien, yhdistysten ja muiden yhteisöjen hankkeille.
    • Suomi.fi-sivusto tarjoaa lisätietoa yrityksen rahoituksen suunnittelusta sekä tuista ja avustuksista.
    • Ely-keskuksen yritysrahoitus (ely-keskus.fi) tukee pienten ja keskisuurten yritysten kehittämis- ja investointihankkeita.

    Keski-Suomen palvelut

    • Keski-Suomen yrityspalvelut (ely-keskus.fi) tarjoaa yrittäjille rahoitus-, neuvonta- ja koulutuspalveluita.
    • Keski-Suomen Yritysidea (yritysidea.fi) on yritystoimintaa aloittavien apuna Jyväskylässä, Muuramessa, Hankasalmella, Joutsassa, Laukaassa, Toivakassa tai Uuraisilla.
    • Kehittämisyhtiö Keulink (keulink.fi) palvelee Keuruun alueen yrittäjiä kaikissa yrityksen elinkaaren vaiheissa.

    Pirkanmaan palvelut

    • Pirkanmaan Uusyrityskeskus (ensimetri.fi) edistää Pirkanmaan alueen yrittäjyyttä ja elinvoiman kehittymistä.
    • Mänttä-Vilppulassa yritystoimintaan liittyvissä asioissa auttaa MW-kehitys (mw-kehitys.com).

Muutostilanteet ja osaavan työvoiman löytäminen

Etsitkö osaavaa työvoimaa vai onko tulossa muutosneuvottelut? Meiltä löydät apua yrityksesi kaikkiin muutostilanteisiin. Tutustu myös Työmarkkinatorin Työsuhteen muutostilanteet -sivustoon (tyomarkkinatori.fi).

  • Työkokeilu on tarkoitettu työnhakija-asiakkaille tilanteeseen, jossa he haluavat selvittää, sopiiko jokin ala heille. Työkokeilu on vaihtoehto myös silloin, kun työnhakija on ollut pitkään poissa työelämästä. Työkokeilussa kokeilija osallistuu työpaikalla yleisesti tehtäviin töihin. Työkokeilu ei ole työsuhde, eikä siitä tule kustannuksia työnantajalle. Työkokeilija saa kokeilun ajalta työttömyysetuutta.

    Työkokeilu voi kestää enintään kuusi kuukautta. Työkokeilu perustuu aina työnhakijan tarpeeseen ja tilanteeseen, eikä työkokeilulla voi paikata yrityksen aitoa työvoiman tarvetta.

    Työmarkkinatorin aluesivuiltamme voit lukea lisää työkokeilusta (tyomarkkinatori.fi). Otathan yhteyttä Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen yritysasiantuntijoihin, jos sinun yritykselläsi olisi mahdollisuus ottaa työkokeilija tutustumaan työhön.

    Piia Jaakkola

    yritysasiantuntija, henkilöasiakaspalvelu

    Toivakka

    Heidi Jakara

    yritysasiantuntija

    Keuruu, Multia, Mänttä-Vilppula, Petäjävesi

    Teija Kunnari

    yritysasiantuntija

    Joutsa, Jämsä, Luhanka, Toivakka
  • Työmarkkinatori

    Työpaikkailmoituksen julkaiseminen Työmarkkinatorilla on helppoa. Työmarkkinatorin YouTube-kanavalta löydät lyhyen ohjevideon: Näin luot työpaikkailmoituksen Työmarkkinatorille (youtube.com). Kirjallisia ohjeita Työmarkkinatorin käyttöön rekrytoinnissa löydät Työ vailla tekijää -teemasivulta (tyomarkkinatori.fi).

    Työmarkkinatorin tekoäly tarjoaa työpaikkailmoitukseen täyttämiesi tietojen perusteella avainsanoja, joista voit valita sopivimmat kuvaamaan tarjolla olevaa työtä. Työmarkkinatorin kohtaanto ehdottaa työpaikkaan työntekijöitä ja työntekijöille paikkoja. Kohtaanto hyödyntää toiminnassaan sitä, miten työnantaja on kuvannut työpaikan, ja miten työntekijä on kuvannut itsensä ja osaamisensa. Kannattaa siis täyttää työpaikkailmoitus kattavasti kyseistä työtä ja työntekijän tarvetta kuvaten.

    Työmarkkinatorilla moni etsii töitä anonyymin työnhakuprofiilin avulla. Voit selata näitä työnhakijoiden profiileja myös ilman työpaikkailmoituksen julkaisemista.

    Työmarkkinatorilta löydät lisää vinkkejä rekrytointiin sekä tietoa kansainvälisestä rekrytoinnista (tyomarkkinatori.fi).

    Ehdokashaku

    Ehdokashaku on työnvälitystä, jossa toimeksiannon tehneille työnantajille etsitään sopivia työntekijöitä työvoimaviranomaisen asiakkaiden joukosta. Ehdokashaku eroaa perinteisestä hausta siinä, ettei paikkaa välttämättä ilmoiteta julkisesti avoimeksi. Ehdokashaussa työnantaja saa listan potentiaalisista ehdokkaista ja pääsee itse valitsemaan heistä sopivimmat.

    Jos yrityksessäsi on tarvetta hakea työntekijää ehdokashaun kautta, ota yhteyttä Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen yritysasiantuntijoihin.

    Piia Jaakkola

    yritysasiantuntija, henkilöasiakaspalvelu

    Toivakka

    Heidi Jakara

    yritysasiantuntija

    Keuruu, Multia, Mänttä-Vilppula, Petäjävesi

    Teija Kunnari

    yritysasiantuntija

    Joutsa, Jämsä, Luhanka, Toivakka
  • Sinulla voi olla työnantajana lakisääteisiä velvoitteita ilmoittaa muutostilanteista työvoimaviranomaisille sekä muita palvelutarpeita vähennystilanteisiin liittyen. Ole ensisijaisesti yhteydessä oman organisaatiosi kotipaikkakunnan työllisyyspalveluihin.

    Työmarkkinatorin aluesivuiltamme saat lisätietoa palveluistamme yrityksen muutostilanteissa (tyomarkkinatori.fi).

    Tutustu myös Työmarkkinatorin muutosturvan teemasivustoon (tyomarkkinatori.fi), josta löydät yleistä tietoa muutosturvasta sekä muiden työllisyysalueiden muutosturvaneuvonnan yhteystiedot.

    Muutosturva työnantajille

    Marja-Leena Hannula

    työvoimakoulutukset, muutosturva työnantajille

    Marita Moisio

    henkilöasiakaspalvelu, muutosturva

  • Yhteishankintakoulutus on työvoimaviranomaisen ja yrityksen yhdessä järjestämää työvoimakoulutusta yrityksen muutostilanteissa. Koulutusta voidaan järjestää yrityksesi nykyiselle tai tulevalle henkilöstölle. Yhteishankintakoulutus voi olla myös suunnattu sinulle yrittäjänä, kun olet aloittamassa yritystoimintaa.

    Työmarkkinatorin aluesivuiltamme saat lisätietoa yhteishankintakoulutuksesta (tyomarkkinatori.fi).

Tuet ja maksatus

Mikäli sinulla on kysyttävää työllisyyspalveluiden tuista ja niiden maksatuksesta, voit olla yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen maksatus.tyollisyysalue@jamsa.fi tai puhelimitse maksatusasiantuntijoihimme.

  • Starttiraha on aloittavalle yrittäjälle suunnattu harkinnanvarainen tuki. Sen tarkoitus on tukea yrittäjän toimeentuloa päätoimisen yritystoiminnan alkuvaiheessa, kun yrityksestä saatava tulo on vielä vähäistä.

    Starttiraha myönnetään kuudeksi kuukaudeksi siitä alkaen, kun aloitat päätoimisena yrittäjänä tai laajennat sivutoimisen yritystoiminnan päätoimiseksi. Starttirahalle voidaan myöntää jatkoa niin, että jaksojen yhteenlaskettu kesto on enintään 12 kuukautta. Starttiraha on peruspäivärahan suuruinen (noin 740 €/kk).

    Työmarkkinatorin aluesivuiltamme löydät hakuohjeet sekä lisätietoa starttirahasta (tyomarkkinatori.fi).

    Tutustu myös Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen starttirahaesitteeseen. Esitteestä löydät lisätietoa starttirahan myöntämisen edellytyksistä sekä hakuohjeita. Esitteestä löydät myös kuntakohtaiset yhteystiedot aloittavan yrittäjän palveluihin.

  • Määrärahatilanteen vuoksi uusia palkkatukipäätöksiä ei ole mahdollista tällä hetkellä tehdä myönteisenä Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueella.

    Työmarkkinatorin aluesivuiltamme saat lisätietoa palkkatuesta (tyomarkkinatori.fi).

     

  • Työllistämistuki on 55 vuotta täyttäneen työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi tarkoitettu tuki, jonka työvoimaviranomainen voi myöntää työnantajalle palkkakustannuksiin. Työllistämistuki edellyttää, että työsuhteeseen palkattava työtön työnhakija on ollut työtön vähintään 24 kuukautta tuen myöntämistä välittömästi edeltäneiden 28 kuukauden aikana.

    Työmarkkinatorin aluesivuiltamme löydät lisätietoa 55 vuotta täyttäneiden työllistämistuesta (tyomarkkinatori.fi).

  • Voit hakea työolosuhteiden järjestelytukea, kun työntekijäsi vamma tai sairaus edellyttää työvälineiden hankkimista tai muutoksia työpaikalla. Työolosuhteiden järjestelytuki on harkinnanvarainen. Työvoimaviranomainen arvioi tuen tarkoituksenmukaisuuden. Arvioinnissa otetaan huomioon työntekijäsi tarpeet ja organisaatiosi taloudellinen asema.

    Työmarkkinatorin aluesivuiltamme voit lukea lisää työolosuhteiden järjestelytuesta (tyomarkkinatori.fi).

Maria Marjeta

tuki- ja maksatuspäätökset

Annikka Vinkka

maksatusvalmistelu

Jaa sosiaalisessa mediassa