Usein kysytyt

  • Pitääkö kaikkien kuulua jätehuollon piiriin? 

    Jätelain ja toimialueen jätehuoltomääräysten mukaan kaikkien asuinkiinteistöjen on liityttävä järjestetyn jätehuollon piiriin. Tämä koskee myös vapaa-ajan asuntoja. Jätehuollon tavoitteena on suojella terveyttä ja ympäristöä.  Näin jätteet saadaan kerättyä ja kuljetettua asianmukaisesti. Jätteiden vähäinen määrä ei ole peruste olla järjestämättä kiinteistön jätehuoltoa.

    Paljonko jätehuolto maksaa ja kuka päättää maksuista? 

    Jätehuollon maksut koostuvat perusmaksusta sekä kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen liittymistavan mukaisesti joko maksuna jäteastian tai kimppa-astian tyhjennyksistä tai vuosimaksuna aluekeräyspisteen käyttöoikeudesta. Maksuihin sisältyvät sekä jätteen kuljetuksen että käsittelyn kustannukset.
    Taksan mukaiset jäteastioiden tyhjennysmaksut ja vuosimaksut päättää jätehuoltoviranomainen eli Jämsän kaupungin elinvoimalautakunta.
    Kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella kiinteistön haltija maksaa perusmaksun sekä valitsemalleen jätteenkuljetusyritykselle kuljetus ja käsittelymaksun.

    Mikä on perusmaksu ja miksi se pitää maksaa? 

    Jätehuollon perusmaksu on vuosimaksu, jolla mahdollistetaan kotitalouksilta vaarallisen jätteiden keräys ja käsittely (jäteasemat), jäteneuvonta, tiedotus sekä jätehuoltoviranomaisen toiminta.  Jätehuollon perusmaksu laskutetaan kerran vuodessa vakituisen- ja vapaa-ajan asumisen käytössä tai käytettävissä olevista asunnoista. Perusmaksu on kiinteistö/huoneistokohtainen ja ne määrätään sille, joka omistaa/hallinnoi kiinteistön 1.1. laskutusvuonna. Jämsän kaupungin elinvoimalautakunta hyväksyy jätetaksan, jossa on määritelty jätehuollon perusmaksun perusteet ja suuruus. Laskun voi saada joko paperilaskuna, verkkolaskuna tai sähköpostilaskuna.

    Pitempi maksuaika jätelaskulle on tarpeen, kuinka toimin? 

    Soita jätehuollon asiakaspalveluun tai laita sähköpostia osoitteeseen jatehuolto@jamsa.fi, jolloin voimme sopia, miten asia hoidetaan.

    Mikä on e-lasku ja miten saan sen käyttööni?

    E-lasku korvaa paperisen laskun ja se tulee suoraan verkko- tai mobiilipankkiisi.  Helpoiten saat e-laskun käyttöösi verkkopankissa laskun maksamisen yhteydessä.

    Voinko tuoda vapaa-ajan asunnon jätteet vakituisen asunnon jäteastiaan? 

    Jätelain mukaan jätteitä ei saa kuljettaa mökiltä vakituiselle asunnolle. Ainoastaan, jos kiinteistöt ovat lähinaapureita, ne voivat muodostaa jätekimpan ja käyttää yhteistä jäteastiaa. Lähtökohtaisesti jätehuollosta ei voi vapautua. Poikkeuksena voi olla kiinteistön alueella on vain purkukuntoisia rakennuksia tai rakennuksia ei ole lainkaan.

    Olisiko jätekimppa sopiva vaihtoehto?

    Lähikiinteistöt voivat hankkia yhteisen jäteastian eli kimppa-astian. Kimpalle tulee nimetä yhdyshenkilö. Kimpan yhdyshenkilö tilaa tyhjennykset ja tekee kimppailmoituksen jätehuollolle. Kimpan jätelaskun voi lähettää kimpan yhdyshenkilölle tai jokaiselle osakkaalle oma lasku. Jämsän kaupungin jätehuolto ei peri laskutuslisää.

     

  • Miksi jäteastia on tyhjennetty eri päivänä kuin normaalisti? 

    Jämsän kaupungin jätehuolto on tehnyt sopimuksen, että tyhjennyspäivä voi siirtyä +/- 1 päivän ja arkipyhäviikoilla +/- 2 päivää. Esimerkiksi arkipyhät, sairaustapaukset, kuljetuskalusto rikkoontuminen, teiden liukkaus ja lumisuus voivat muuttaa aikataulua.

    Voinko keskeyttää jätekuljetuksen ja miten se tehdään? 

    Jätteenkuljetus ja jäteastioiden tyhjennykset voidaan keskeyttää määräajaksi silloin, kun kiinteistö on käyttämätön vähintään neljän viikon ja korkeintaan kuuden kuukauden ajan.  Jäteastia on tyhjennettävä ennen jätteenkuljetuksen keskeyttämistä ja kiinteistö on oltava käyttämätön koko keskeytyksen ajan ja jätettä ei saa kertyä keskeytyksen aikana.

    Kuinka voin hakea jäteastialle pidempää tyhjennysväliä? 

    Tarkista Jämsän kaupungin jätehuoltomääräyksistä jäteastioiden tyhjennysvälit Jätehuoltomääräykset.  Jätehuoltomääräyksistä löytyy pisimmät jäteastioiden tyhjennysvälit, joiden rajoissa ilmoitus tehdään suoraan jätehuollon palveluntarjoajalle. Kunnan järjestämän kuljetuksen piirissä ilmoitus tehdään kunnalle.  Mikäli halutaan poiketa jätehuoltomääräysten pisimmistä tyhjennysväleistä tulee hakea poikkeamista kirjallisesti jätehuoltoviranomaiselta.  Tyhjennysvälin pidentäminen vaatii hakemus -lomakkeen. Voit tehdä sen sähköisesti tai pyytää jätehuollon asiakaspalvelusta paperisen hakemuksen, jossa pidempi tyhjennysväli on perusteltu. Hakemus toimitetaan Jämsän kaupungin jätehuollolle ja siitä tekee jätehuoltoviranomainen päätöksen.

    Muutan uudelle paikkakunnalle, kenen kanssa voin sopia jätteen kuljetuksesta? 

    Sekajätteen kuljetuksesta sovitaan suoraan jätteenkuljetusyrityksen kanssa. Biojätteenkuljetuksesta sovitaan Jämsän kaupungin jätehuollon kanssa.

  • Pitääkö minun ilmoittaa, jos kompostoin biojätteet? 

    Kyllä, jätelain mukaan kompostoinnista on ilmoitettava kunnan jätehuoltoviranomaiselle. Biojätteen kompostoinnista tulee tehdä ilmoitus kahden kuukauden kuluessa toiminnan aloittamisesta ja lopettamisesta. Ilmoitus tulee uudistaa 5 vuoden välein. Tee uusi kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle nyt, jos olet tehnyt edellisen kompostointi-ilmoituksen ennen 1.7.2022. Ilmoituksen tekemiseen pääset oheisesta linkistä Kompostointi-ilmoitus.

Jaa sosiaalisessa mediassa