Ehkäisevä päihdetyö

Tietoa alkoholista, nikotiinituotteista, huumeista ja rahapelaamisesta ennaltaehkäisyn näkökulmasta.

Tälle sivulle on koottu tietoa alkoholista, nikotiinituotteista, huumeista ja rahapelaamisesta ennaltaehkäisyn näkökulmasta. Sivulla kerrotaan, mitä ehkäisevä päihdetyö tarkoittaa ja miten sitä tehdään kaupungin palveluissa. Sivulla on tietoa päihteiden käytöltä suojaavista tekijöistä ja riskitekijöistä sekä alkoholin käytön riskirajoista. Kampanjat osiossa kerromme ehkäisevän päihdetyön kampanjoista, joissa olemme vuosittain mukana. Linkkilistasta löytyy hyödyllisiä linkkejä mm. päihteiden käytön arviointiin, itseapuun sekä paikallisen mielenterveys- ja päihdepalvelujen sivut.

Ehkäisevällä päihdetyöllä edistetään hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihdehaittojen muodostumista päihteiden käyttäjille, heidän läheisilleen ja yhteiskunnalle. Tarkoituksena on myös lisätä ymmärrystä päihteiden käytöstä, niihin liittyvistä ilmiöistä sekä edistää perus- ja ihmisoikeuksia. Ehkäisevä päihdetyö kattaa alkoholin, nikotiinituotteet, huumausaineet ja muut päihtymiseen käytettävät aineet sekä rahapelaamisen.
Jämsän kaupungilla ehkäisevää päihdetyötä ohjaa ehkäisevän päihdetyön suunnitelma. Perusajatuksena on toteuttaa ehkäisevän päihdetyön toimia arjessa, osana peruspalveluita. Painopisteinä ovat päihdehaitoista viestiminen ja niiden ehkäisy lähiyhteisöissä.

  • Riskitekijä on yksilön, hänen lähisuhteidensa, yhteisönsä tai yhteiskunnan ominaisuus, tilanne tai tapahtuma, joka tietyissä olosuhteissa tai tietyissä ryhmissä lisää jonkin tietyn häiriön tai ongelman todennäköisyyttä.

    Suojaavia tekijöitä ovat esimerkiksi:

    • turvallinen ja kannustava kasvuympäristö, kasvua tukeva varhaiskasvatus ja perusopetus

    • hyvät tunne- ja vuorovaikutustaidot

    • turvalliset ja luottamukselliset sosiaaliset suhteet lähiyhteisöissä

    • vallitseva päihteisiin ja muihin riippuvuuksiin liittyvä kulttuuri, eli päihde-, tupakka- ja nikotiini- sekä rahapelihaittoja ehkäisevät ja stigmaa purkavat asenteet

    • päihteiden, tupakka- ja nikotiinituotteiden tai rahapelien vaikea saatavuus (esim. tiukka ikärajakontrolli)

    Riskitekijöitä ovat esimerkiksi:

    • kasvuympäristön monimuotoiset ongelmat, kuten väkivalta ja laiminlyönnit sekä turvattomuus ja osattomuus

    • toimeentulon tai työllistymisen ongelmat

    • yksinäisyys, heikot sosiaaliset suhteet, sairastuminen

    • vallitseva päihteisiin ja muihin riippuvuutta aiheuttaviin toimintoihin myönteisesti suhtautuva kulttuuri

    • päihteiden, tupakka- ja nikotiinituotteiden tai rahapelien helppo saatavuus (esim. ikärajakontrollin heikkous)

    Suojaava tekijä on yksilön, yhteisön tai yhteiskunnan piirre, joka ehkäisee tai vähentää riskiä päihteiden, tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön tai rahapelaamisen aloittamiseen tai ongelmien syntyyn.

Ehkäisevän päihdetyön kampanjat

Eri kampanjoiden alle päivittyy sisältöä kampanjoiden ajankohtina.

  • Tipaton 2025 – Elä enemmän

    Tammikuussa 2025 Tipatonta lähestytään pilke silmäkulmassa teemalla Elä enemmän. Jämsän kaupunki kannustaa Tipattomaan somekampanjalla, julkaisemalla Facebookissa neljä julkaisua teemaan liittyen. Kampanjassa hyödynnämme EPT-verkoston materiaalia ja retrohenkistä ilmettä.

    Tipattoman juuret nivoutuvat sotavuosien jälkeiseen aikaan, kotiin palaaville sotilaille suunnattuun raittiuskampanjaan, jonka toteutti Propaganda-Aseveljet järjestö. Vuosien saatossa Tipattomasta on muodostunut vahva perinne, jota vietetään ympäri Suomea.

    Nykypäivän Tipaton kannustaa miettimään omaa alkoholin käyttöä ja sen syitä. Mitä voisi olla alkoholin tilalla?

    Tipattomalla on paljon hyviä vaikutuksia sekä kehoon että mieleen. Tipaton mm. säästää rahaa, vähentää stressiä, alentaa verenpainetta, parantaa unenlaatua ja seksuaalista halukkuutta, mieliala kohentuu ja mikä parasta – ei krapulaa!

    Tipattomalle voi ryhtyä itselleen sopivalla tavalla, esimerkiksi viettämällä kuukauden kokonaan ilman alkoholia tai vähentämällä alkoholin käyttöä.

    Tipaton on yhteydessä sober curious -ilmiöön, joka on vapaasti käännettynä uteliasta raittiutta. Tämä maailmallakin suosioon noussut ilmiö kannustaa kyseenalaistamaan omia alkoholin käyttöön liittyviä tottumuksia ja etsimään uusia, terveellisempiä vaihtoehtoja.

    Onko Tipattoman vietto jo tuttua? Vai haluatko haastaa itsesi? Kokeile Tipatonta ja kerro kokemuksistasi somessa tunnisteella #tipaton2025!

    Kampanjan verkkosivut: https://www.ept-verkosto.fi/kampanjat/tipaton/

  • Sisältö päivittyy kampanjan ajankohtana toukokuun lopulla.

  • Sisältö päivittyy kampanjan ajankohtana viikolla 45.

Jaa sosiaalisessa mediassa